Angarskyjpasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Angarskyjpasset (ukrainsk: Ангарський перевал; russisk: Ангарский перевал; krimtatarisk: Anğara boğazı) er en fjellovergang i KrimfjelleneKrim-halvøya sør i Ukraina. Passet er det høyeste punktet på veien mellom Simferopol og Alusjta med en høyde på 752 meter over havet. Det har navn etter elven Angara, en sideelv til Salhir.

I middelalderen gikk det bare en sti gjennom passet.[1] De første postrutene gjennom Angarskyjpasset ble lagt av russiske pionerer i 1824-26.[1] Veien ble utvidet to ganger, en gang i 1935 og en i 1959 da den krimske trolleybusslinjen åpnet.[1] Veien som i dag går over fjellene har en statlig kontrollstasjon for kjøretøy, en kontrollpost og en holdeplass for trolleybuss langs strekningen.

Angarskyjpasset er et populært vinterferiested på Krim-halvøya.[2] Skisport er populært her om vinteren. Orientering er også en populær idrett i området rundt fjellovergangen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Angarskiy pereval». crimea.info (russisk). Arkivert fra originalen 6. februar 2008. Besøkt 5. januar 2008. 
  2. ^ «Angarskiy pereval- 45». Concise tourguide around Crimea (russisk). Arkivert fra originalen 25. august 2011. Besøkt 5. januar 2008.  Arkivert 25. august 2011 hos Wayback Machine.
Flag of Ukraine.svgDenne Ukrainarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.