Anestesilege

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En anestesilege ombord på det militære hospitalsskipet USNS Mercy under nødhjelpsarbeid i Det indiske hav

Anestesilege eller anestesiolog er en lege som er spesialist i faget anestesiologi. Anestesileger er tradisjonelt ansvarlige for å gi pasienter narkose og bedøvelse i forbindelse med kirurgiske inngrep, og kan i denne sammenhengen også betegnes som narkoseleger. I Norge har anestesileger imidlertid også ansvar for avansert smertebehandling, intensivbehandling av alvorlig syke pasienter og akuttmedisin. Anestesileger må derfor ha brede medisinske kunnskaper og ferdigheter, siden anestesilegen i prehospitale sammenhenger som regel vil være den eneste legen som gir behandling av akutt, alvorlig sykdom og skade. Alle leger som jobber i luftambulansetjenesten er for eksempel anestesileger. Leger som jobber med militærmedisin og katastrofemedisin, f.eks. i Forsvarets sanitet eller ulike hjelpeorganisasjoner, er også svært ofte anestesileger. Anestesileger jobber som oftest på sykehus og samarbeider nært med leger innen andre fagfelt.

Den første anestesilegen i Norge var Otto Mollestad (19081973) som begynte som anestesilege ved Rikshospitalet i Oslo i 1946. I dag er det anestesileger på alle norske sykehus som driver kirurgi. Det tar minst 5 år etter autorisasjon som lege å bli godkjent som spesialist i anestesiologi i Norge, i praksis som regel noe lengre.

Anestesileger kan spesialisere seg innen bestemte områder av anestesifaget, f.eks. barneanestesi, smertebehandling og lignende. I Norge er dette imidlertid ikke formelle spesialiteter.