Andy LaPlegua

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andy LaPlegua
Andy-laplegua.jpg
Andy LaPlegua live på New City i Edmonton i august 2007 med Combichrist
FødtOle Anders Olsen
15. september 1975 (44 år)
Fredrikstad
Ektefelle Sophia Thomalla (20162017)
Beskjeftigelse Sanger
Nasjonalitet Norge
Musikalsk karriere
SjangerHellektroelektroindustri, heavy metal, industriell metal, industriell rock, hardcore punk, hip-hop, rockabilly
InstrumentVokalist, gitar
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Andy LaPlegua (født Ole-Anders Olsen 15. september 1975 i Fredrikstad) er en norsk musiker opprinnelig kjent for å være grunnlegger og vokalist i futurepopbandet Icon of Coil.[1] LaPlegua har også oppnådd berømmelse innen musikkgenrene hellektro og elektroindustri som grunnlegger av og vokalist i Combichrist og Panzer AG.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Både Icon of Coil og Combichrist har toppet Deutsche Alternative Charts.

Etter dødsfallet til Prince opplyste Andy at den største musikalske innflytelse under oppveksten i begynnelsen av 1980-tallet var Bowie, Motörhead, Prince, The Cure og Dead Kennedys.[2]

LaPlegua var opprinnelig en del av en rekke musikalske miljøer i Norge hvor han eksperimenterte med hip-hop i Detroit Techno/Old School band LAW, industriell i Devils i Devils Into Crime (DIC), punk i My Right Choice (MRC)/Fleshfire og metall i Lash Out.[3] Han har også funnet interesse i trance og klubbmusikk ved å sette sitt preg på generen med sitt engasjement i band Plastic Life og Sector9.

Tidlig i sin karriere var han vokalist i det Fredrikstad-baserte hardcore/metal-bandet My Right Choice - som har gitt ut en EP under navnet Fleshfire, så vel som stand-in (og senere permanent) vokalist for Lash Out. Icon of Coil ble dannet som et solo-prosjekt i 1997. Etter å ha blitt svært begeistret for musikken og dens muligheter inviterte LaPlegua en tidligere bandvenn av seg, Sebastian Komor, til å bli med i Icon of Coil på liveopptredener. Etter flere offentlige forestillinger og utgivelsen av Shallow Nation, IoCs første album, ble Komor med i bandet på fulltid.

Combichrist ble offisielt lansert i 2003. Det ble opprettet som et alternativ til det mer aggressive Icon of Coil. Panzer AG ble offisielt lansert i 2004. LaPlegua kombinerte dansabiliteten til Icon of Coil med de hardtslående rytmene til Combichrist da han skapte Panzer AG. Hans fjerde, mest techno-orientert prosjekt, er (DJ) Scandy. Hans nye prosjekt, Scandinavian Cock, er en rockabilly/psychobilly-fremføring.[4][5]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

EP[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wilson, MacKenzie. «Biography: Icon of Coil». Allmusic. Besøkt 7. juli 2010. 
  2. ^ https://www.instagram.com/p/BEhECFRzX0g/
  3. ^ LaPlegua performing with Lash Out in Oslo, 2011 https://www.youtube.com/watch?v=v2n5G3ESlY8
  4. ^ «Scandinavian Cock on Myspace». Besøkt 24. juli 2010. 
  5. ^ «Scandinavian Cock Last.fm». Besøkt 24. juli 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]