Andunge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andunge kan også referere til ungdyr i andefamilien.
Andunge
Mål
Lengde over alt6,74 m
Bredde1,81 m
Dypgående0,8 m
Deplasement600 kg
Kjølvekt250 kg jern
Ballastandel41,7 %
LYS0,95
Seilareal 13 m2
Spinnaker14 m2
Annet
RiggBrøkdel
KonstruktørThorvald Gjerdrum
Konstruksjonsår1945

Andunge er en 22-fots langkjølet båt, konstruert i 1944 av ingeniør Thorvald Gjerdrum og bordet opp på tradisjonelt vis i furu på eikespant.[1] En særegenhet ved Andunge er at den er en spissgatter. De fleste andre konstruksjoner på den tid fikk kutterhekk, så som Knarr og Kutter.

Jan Mathisen «Mattis på Børsholmen» tok båten med seg inn i plastalderen i 1970. Siste Andunge i tre, N40, tjente som plugg til plastbåten. Det er i dag flere i plast enn i tre, men båten har aldri fått noen stor utbredelse ut over Asker Seilforening i Asker. Det er i dag[når?] 10 skolebåter i Asker Seilforening som foreningens medlemmer kan bruke fritt, så fremt at de har rormannssertifikat.

Båten har en stor og særegen cockpit. Det er et eget rom bak rorkulten. Dette «svigermorsetet» egner seg særlig godt for en instruktør som her har god oversikt uten å være i veien.

Båten har tre seil, spinnaker, fokk og storseil og totalt seilareal på ca. 27 m².

Hovedmiljøene for båttypen finner man i dag i Asker Seilforening, Børsholmen, og på den svenske vestkysten. I Seilforeningen Julaften af Indre Havn, Horten er det etterhvert blitt mange Andunger og et ganske stort miljø for disse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jon Winge: Norske Trebåter. ISBN 82-516-1923-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]