Andrew Lawson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Andrew Cowper Lawson (født 25. juli 1861 i Anstruther, Skottland, død 16. juni 1952) var professor i geologi ved University of California i Berkeley, USA.

Han var redaktør for 1908-reporten om 1906 San Francisco Earthquake som ble kjent som the "Lawson Report". Han var også den første til å identifisere navnet San Andreas Fault i 1895, og etter 1906-skjelvet den første til å tegne opp hele lengden til the San Andreas-forkastningen som tidligere bare var blitt omtalt i San Francisco Bay Area.

Han flyttet til Hamilton, Canada med foreldrene da han var seks år. I 1883 mottok han sin B.A. degree i naturfag ved University of Toronto. Hane arbeidet for Geological Survey of Canada mens han tok universitetsgradene sine. Han tok M.A. fra University of Toronto i 1885 og Ph.D. fra Johns Hopkins University i 1888.

I 1890 forlot han Geological Survey of Canada for å arbeide som geologisk konsulent iVancouver i Canada. I oktober samme år tok han en stilling som Assistant Professor of Mineralogy and Geology ved University of California i Berkeley. Han ble full professor i 1892 og Professor Emeritus fra 1928 til sin død i 1952.

Professor Lawson var geologisk konsulent for byggingen av Golden Gate Bridge i 1930-årene.

Hans hjem i La Loma Park området av Berkeley Hills i Berkeley, California, nå kjent som «Lawson House», var konstruert for ham av den anerkjente arkitekten Bernard Maybeck for å tåle jordskjelv. Huset er i dag et lokalt landemerke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]