Hopp til innhold

Mineralogi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Mineralog»)

Mineralogi er læren om mineralene, som igjen er byggestener for bergartene. Mesteparten av jordskorpa består av de bergartsdannende mineralene kvarts, feltspat, kalkspat, dolomitt, glimmer, pyroksen og hornblende. I tillegg inneholder bergarter også aksessoriske mineraler som utgjør et par prosent. Noen mineraler finnes i sin rene form, eksempelvis kvarts og glimmer, men nesten alltid er de blandet sammen til bergarter hvor egenskapene må utledes gjennom mineralogisk analyse av de enkelt-mineraler bergarten består av. Mineralogisk analyse kan også brukes til å identifisere bergarter, eksempelvis ved Streckeisens klassifikasjonssystem.

Hardhet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Mohs skala

Mineralene kan enkelt klassifiseres ved sin hardhet:

  1. Talk
  2. Gips
  3. Kalk
  4. Flusspat
  5. Apatitt
  6. Feltspat
  7. Kvarts
  8. Topas
  9. Korund
  10. Diamant

Det er verdt å merke seg at denne skalaen ikke er lineær. Diamant er cirka 10 ganger sterkere enn Korund, mens Feltspat er cirka dobbelt så sterkt som Apatitt.

Mineralogien kan i tillegg klassifiseres etter ulike skjemaer for å beskrive bergartene. Disse metodene avhenger av hvilke typer av bergarter som vi analyserer: Sedimentære, metamorfe eller vulkanske.

Analysemetoder[rediger | rediger kilde]

Mineralogien til en bergart kan bestemmes i laboratorium ved hjelp av:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]