Andreas Christian Møller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Andreas Christian Møller
Født18. februar 1796Rediger på Wikidata
TrondheimRediger på Wikidata
Død24. desember 1874[1]Rediger på Wikidata (78 år)
Beskjeftigelse Lærer, rektorRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Andreas Christian Møller (født 18. februar 1796 i Trondheim, død 24. desember 1874) var en norsk tredreier og døvelærer som grunnla den første skolen for døve i Norge. Andreas Møller regnes derfor som «døveundervisningens far». Møller kompetansesenter, som er ledende produsent av tegnspråkmateriell i Norge, bærer hans navn.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Andreas ble født som det tredje av de åtte barna til skomakermester Johannes Møller og hans kone Ingeborg.

Skolegang[rediger | rediger kilde]

Andreas ble døv 2 år gammel, og fikk mangelfull skolegang i oppveksten, som en konsekvens av sitt handikap. Nærmeste skole for døve lå i København og bar navnet Det kongelige Døvstummeinstitut. Der ble det undervist etter den franske metoden med tegnspråk og skrift; det var gjennom tegnspråket at elevene skulle lære seg dansk. Ved hjelp av økonomisk støtte fra fattigvesenet i Trondheim kunne Andreas begynne på denne skolen i 1810 i en alder av 14 år. Han utmerket seg i flere fag, og ble satt i arbeid som “Lærer og Repetitør for ældste Klasse af Elever” av skolens forstander, den norskfødte legen og professoren Peter Atke Castberg.

Egen lærergjerning[rediger | rediger kilde]

I perioden 1815-1817 opphold Andreas Chr. Møller seg for det meste hjemme i Trondheim, der han underviste døve elever hjemme i foreldrenes hus. Da det i 1817 ble en ledig stilling ved skolen i København, ble det sendt bud etter Andreas. Han ble oppfordret til å søke stillingen, som han også fikk. I perioden 1817-1822 arbeidet han som lærer ved skolen i København.

Forstander Castberg oppfordret norske myndigheter til å opprette en døveskole i Trondheim med Andreas Møller som lærer. Han tilbød seg også å gi råd og veiledning. Forslaget ble godt mottatt, og biskopen i Nidaros videresendte det til Kirkedepartementet med sin anbefaling. Den første døveskolen i Norge, og den første norske spesialskole overhodet, ble opprettet ved kongelig resolusjon 1. november 1824. Skolen fikk navnet Throndhjems Døvstummeinstitut, og kom i drift våren 1825. Denne skolen var i mange år en familiebedrift. Andreas Christian Møller virket som lærer, faren Johannes Møller som økonom og Andreas' bror Petter Christian Møller som annenlærer. Etterhvert var det også flere andre familiemedlemmer som kom til å arbeide ved skolen.

Til å begynne med holdt skolen til i Waisenhuset i nærheten av Nidarosdomen. Møller underviste etter den franske metoden, med fokus på tegnspråket. På slutten av 1830-tallet ble det et skifte ved skolen, da Andreas Christian Møllers far og bror ble avskjediget grunnet usømmelig adferd mot noen elever ved skolen. I tillegg til dette personalskiftet ble det en pedagogisk endring. Den bestod i at skolen gikk bort fra den franske metoden til fordel for den tyske, som hadde et langt større fokus på tale og munnavlesning. Til tross for denne endringen ble Møller værende ved skolen frem til 1855.

Andreas døde av alderdomssvakhet og bronkitt den 24. desember 1874.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Dagens døveskole i Trondheim ligger i Heimdal. Skolen bærer navnet A.C. Møller skole og er en del av Møller kompetansesenter.

Familie[rediger | rediger kilde]

Andreas giftet seg med Birgitte Marie i Nidarosdomen den 26. april 1826. Ekteparet fikk ni barn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk biografisk leksikon, Norsk biografisk leksikon ID Andreas_M%C3%B8ller, besøkt 9. oktober 2017

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]