André Franquin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Andre Franquin»)
André Franquin
FødtAndré Jacques Hector Franquin
3. jan. 1924[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Etterbeek (Belgia, Brussel)[4]
Død5. jan. 1997[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (73 år)
Saint-Laurent-du-Var (Frankrike, Alpes-Maritimes)[4]
BeskjeftigelseTegneserieforfatter, tegneserietegner Rediger på Wikidata
Utdannet vedInstitut Saint-Luc
NasjonalitetBelgia[5]
UtmerkelserGrand prix de la ville d'Angoulême (1974)
Prix Saint-Michel (1972) (for: Viggo)
Max & Moritz Prize (1996)[6]
Prix Saint-Michel (1981) (for: Idées noires)
Adamsonstatuetten (1980)
Signatur
André Franquins signatur

André Franquin (1924–1997) var en belgisk tegneserieskaper, kjent for å ha skapt tegneseriekarakterene Viggo (Gaston Lagaffe) og Spiralis (Marsupilami), og var i lang tid ansvarlig for tegneserien Sprint (Spirou et Fantasio) i den perioden som anses å være seriens storhetstid.

Sprint[rediger | rediger kilde]

Franquin overtok ansvaret for Sprint, allerede da en 8 år gammel serie (som eies av Dupuis, utgiver av Le Journal de Spirou) fra Joseph Gillain (Jijé) i 1946, uten kjennskap til seriens bakgrunn og etter kun å ha tegnet én 12 siders historie, men gikk grundig til verks og vesentlig videreutviklet seriens format. Historiene ble lengre og mer kompliserte, og i løpet av 50-tallet ble et stort, fantasirikt karaktergalleri dyrket frem. Greven av Champignac (1950), Zantafio og Spiralis (1951), Trineline (Seccotine) (1953), og Zero (Zorglub) (1960) regnes som noen av de mest betydelige figurene. En Franquin-figur som særlig utmerker seg er Spiralis, et apelignende dyr med en svært lang hale, om lag 7 meter. Halen brukes som arm, verktøy og våpen. Sist, men ikke minst, må man nevne Viggo. Viggo ble skapt i samarbeid med Yvan Delporte i 1957. Han fikk små statistroller i Sprint, før han etter hvert ble meget populær og fast ‘ansatt’ i Le Journal de Spirou.

Flere serier[rediger | rediger kilde]

I 1955 kom Franquin i krangel med Dupuis og gikk til Lombard, utgiver av Spirous konkurrent Tintin, og underskrev en 5-årskontrakt for å tegne serien Tobben (Modeste et Pompon). Problemene mellom Franquin og Dupuis ble snart løst, og samarbeidet gjenopptatt, men ettersom Franquin var kontraktbundet sto han i flere år som ansvarlig for Sprint, Tobben og Viggo.

Det var også i denne perioden at Franquin utviklet sin strek til en friere, mer detaljert stil, noe som førte til at det tok lengre tid å produsere ferdig arbeid. I 60-årene led Franquin av depresjon og dårlig helse (QRN kaller... tok 3 år å fullføre), og valgte å avvikle sitt forfatterskap til Sprint etter 24 år. I 1967 ga Franquin ansvaret for Sprint videre til den da ukjente Jean-Claude Fournier for å vie seg til sine egne karakterer. Franquin bisto Fourniers første album ved å tegne Spiralis' siste opptreden i Sprint, før han tok med seg karakteren ut av serien.

Senere år[rediger | rediger kilde]

Et av Franquins siste tegneserieprosjekter var en dyster serie i sort-hvitt, hvis tittel på norsk er «Sorte sider» (Idées Noires, 1981-1984). I 1987 hadde Franquin gitt opp håp om å lage tegnefilm av Spiralis og solgte karakterens rettigheter til en diamanthandler, som grunnla Marsu-Productions og som nå utgir serien om Spiralis. Rettigheten til å lage film ble derimot solgte videre til Disney. Disneys versjon kom i 13 episoder i Raw Toonage i 1992. Mot slutten av hans liv så man mindre og mindre til Viggo, ettersom Franquin også viet tiden sin til kampanjearbeid for Unicef og Amnesty International. 5. januar 1997 døde Franquin av hjerteattakk i Saint-Laurent du Var i Sør-Frankrike.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Spirou et Fantasio
  • Gaston Lagaffe
  • Modeste et Pompon
  • Isabelle
  • Idées Noires

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b RKDartists, «André Franquin», RKD kunstner-ID 29160[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b c d fichier des personnes décédées, deces.matchid.io, besøkt 14. november 2021[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ RKDartists, RKD kunstner-ID 29160, rkd.nl, besøkt 27. mai 2020[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ de-academic.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]