Andrés Rivero Agüero

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Andrés Rivero Agüero (født 4. februar 1905, død 1997 i Miami) var den siste personen som ble valgt til president på Cuba i et demokratisk valg.

Han vokste opp i fattige kår, og lærte seg selv å lese 16 år gammel. Likevel klarte han å fullføre gymnasiet og utdannet seg til jurist ved universitetet i Havanna. Etter å ha blitt valgt inn i bystyret i Santiago de Cuba ble han leder for det liberale partiet, og ble samtidig kjent med Fulgencio Batista. Fra 1940 til 1944 var Rivero landsbruksminister under Batistas første presidentperiode.

Mens Batista oppholdt seg i eksil i USA fra 1944 til 1952 arbeidet Rivero som advokat og skrev politiske kommentarer for flere tidsskrifter. Da Batista kom tilbake til Cuba i 1952 deltok Rivero i organiseringen av Batistas parti. Han støttet Batistas kupp 19. mars 1952, og ble samme år utnevnt til utdannelsesminister på Cuba, en stilling han beholdt til 1958. Rivero ble også valgt til senator fra Pinar del Río i 1954. Mellom 1957 og 1958 var han også statsminister på Cuba.

Rivero gikk av som statsminister i 1958 for å stille til valg som president. Han ble støttet av Batistas parti og tre andre regjeringsvennlige partier. Rivero slo motkandidaten Ramón Grau i valget 3. november 1958. Mange valgte likevel å boikotte valget. Etter valget innledet Rivero samtaler med en rekke ledende cubanske politikere og med den amerikanske ambassadøren Earl E. T. Smith, for å finne en løsning på krisen forårsaket av det pågående opprøret ledet av Fidel Castro. Han planla å kalle sammen en grunnlovgivende forsamling for å gjenopprette et konstitusjonelt styre. Opprøret førte likevel til at han 1. januar 1959 måtte flykte sammen med Batista, og gå i eksil i Den dominikanske republikk.

Rivero slo seg senere ned i USA, der han levde i beskjedne kår.