Anders Teigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anders Teigen
Født1973
Beskjeftigelse Filmklipper
Utmerkelser NTNUs filmpris (2017)

Anders Teigen (født 1973 i Trondheim) er en norsk filmklipper som særlig har markert seg som klipper av en rekke prisvinnende dokumentarfilmer.

Teigen ble utdannet filmklipper ved Den norske filmskolenLillehammer 1997-2000. Han bosatte seg siden i Oslo, og jobbet de første årene etter uteksaminering med både dokumentar og spillefilm - blant annet Den som frykter ulven (regi Erich Hörtnagl) og Armbryterskan från Ensamheten (regi Lisa Munthe og Helen Ahlsson). Armbryterskan fikk den svenske filmprisen Guldbagge for beste dokumentarfilm i 2004.

Teigen etablerte klippesuiten Giljotin på Rodeløkka i 2007, hvor prisbelønnede filmer som Presidenten fra Bastøy fengsel (regi Charlotte Røhder Tvedt) og Blod & ære (regi Håvard Bustnes) ble klippet. Blod & ære førte til at han ble nominert til Amandaprisen 2009 for beste klipp.

I 2010 flyttet Teigen virksomheten til Trondheim, og fortsatte der et særlig tett samarbeid med regissør Håvard Bustnes, blant annet om filmene Helsefabrikken og Opprørske Oldemødre. I 2014 ble han sammen med medklipper Marius Smit nominert til Kanonprisen 2014 for beste klipp av Søsken til evig tid (Regi Frode Fimland).

Teigen driver idag Giljotin AS som ligger på Brattøra i Trondheim. Han har også opptrådt som etterarbeidskoordinator og postprodusent, og fra 2013 også vært samprodusent for dokumentarfilmene My Life My Lesson (2014) og Say Something, i et samarbeid med den svenske produsenten Oscar Hedin i produksjonsselskapet Film and Tell.

Under filmfestivalen Kosmorama i 2017 ble han tildelt NTNUs filmpris.[1]

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Berge, John (24. mars 2017). «27.000 besøkte Kosmorama 2017». Kinomagasinet. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]