Anders Jørgensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Anders Jørgensen er en norsk veterinær og dr. scient. fra Tjølling, Larvik.

Han tok graden cand. scient. ved Universitetet i Bergen i 2002 og ble dr.scient. ved Norges veterinærhøgskole på et doktorgradsarbeid gjennomført som ansatt ved Veterinærinstituttet.

Gjennom sitt doktorgradsarbeid har han oppdaget en ny parasittisk flagellat som rammer oppdrettsfisk. Han disputerte 24. januar 2008 for dr. scient.-graden ved Norges veterinærhøgskole med avhandlingen Genetic Studies of Diplomonad Flaggelates from Fish.

Prosjektet startet fordi det ble oppdaget utbrudd av sykdom blant oppdrettslaks. Fisken fikk store byller i muskulaturen og indre organer. Dette viste seg å være forårsaket av store mengder flagellater nært beslektet med drikkevannsparasitten Giardia. Flagellater kan være både god- og ondartede. De ondartede, også kalt parasittiske flagellater, spiser opp kjøttet i fisken og bryter ned vev. Dette kan medføre store tap for de oppdrettsanleggene som rammes. Tidligere forskning har fastslått at fisketypene røye og harr kan ha vært smittekildene. Jørgensen har sammenlignet parasittene i disse fisketypene med parasitten som forårsaket sykdom hos oppdrettslaksen. De viste seg å være genetisk forskjellig. Parasitten som forårsaker sykdom hos oppdrettslaks ble derfor beskrevet som en ny art: Spironucleus salmonicida. Mye tyder imidlertid på at ikke mange oppdrettssteder har denne parasitten, selv om den er funnet både i Norge og Canada.

Jørgensen skal fortsette å forske på parasitter hos laks og vil være tilknyttet Veterinærinstituttet i noen år fremover. Han skal samarbeide med en professor og to masterstudenter fra Norges veterinærhøgskole for å forsøke å finne smittekilden til parasitten Spironucleus salmonicida.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]