Andejakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Russisk frimerke som avbilder andejakt.

Andejakt er jaktender, gjess og andre andefugler.

Mange typer ender og gjess har samme habitat, overlappende eller identiske jakttider, og kan jaktes på med de samme metodene. Andejakt kan bedrives på åkre hvor de beiter, eller ved våtmarksområder og langs kysten. Normalt jaktes det på villfugl, men oppdrettsfugl brukes også.[1]

For andejakt brukes oftest haglgevær. Det må brukes nokså grove hagl, typisk US 3-6 for stålhagl og 5-6 for vismut.[2]

Ender har veldig godt syn, så det er viktig med god kamuflasje. Ved sivjakt brukes en hund som driver endene ut fra skjulestedet. Ved lokkejakt brukes lokkeender for å lokke til seg endene.

Etter treff brukes vanligvis en såkalt fuglehund for å hente byttet.

Regulering av andejakt i Norge[rediger | rediger kilde]

Jaktsesongen for andefugler i Norge er regulert av Miljødirektoratet og strekker seg fra august/september til november/desember med eksakte datoer basert på område og art.[3] Ved spesifikke vann og vassdrag i Kautokeino er det også en kort og strengt regulert jaktsesong på inntil ti dager i perioden 15. mai til 10. juni, for å ta vare på en gammel samisk jakttradisjon.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Andejakt provoserer». www.dn.no. Besøkt 5. juni 2016. 
  2. ^ «NJFFs guide til hagleammunisjon 2008» (PDF). www.njff.no. Arkivert fra originalen (PDF) 1. juli 2016. Besøkt 5. juni 2016. 
  3. ^ «Forskrift om jakt- og fangsttider samt sanking av egg og dun for jaktsesongene fra og med 1. april 2012 til og med 31. mars 2017 - Lovdata». lovdata.no. Besøkt 5. juni 2016. 
  4. ^ NRK. «Her får de lov å jakte om våren». NRK. Besøkt 5. juni 2016.