Andøposten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Andøposten var en norsk avis som utkom frem til 1920-tallet. Den 11. februar 1913 gikk den første utgaven av avisen Andø-Posten i trykken.

Mannen som startet avisen var John Berg fra Kabelvåg. I en artikkel av tidligere Andøyposten-redaktør Atle Hagtun i forbindelse med 75-års jubileet i 1988, kom Berg til Andenes med et trykkpresse bestående av to tunge plater. Trykksverten ble rullet på, og papiret lagt imellom platene, ark for ark.

Avisen holdt først til i et nytt hus på Rabben, bygd av Ragnar Olsen (far til Abjørn Høyning), senere kalt Skagagården. Senere bygde Berg et lite hus, ved siden av Provianteringsrådet, der Folkets Hus er nå.

Avisen kom ut en gang i uka, lørdag morgen. Avisen kostet fra starten 50 øre kvartalet. Skulle du ha den sendt til Amerika kostet det fire kroner året. I avisens undertittel het det: «Diskussions-, nyhets- og avertissementsblad for Andøen og omliggende distrikter».

I sin introduksjonsleder skrev redaktør Berg at «et distrikt bør og maa ha sitt lokalblad baade til budbringer og til at ta støt, naar det kræves. Er man ikke saapas lokalpatriotisk at man ser fordelene ved at støtte sit eget distrikts foretagende, bør man ikke undres over at andre distrikter seiler foran.»

Johan Berg ble syk, og døde på begynnelsen av 1920-tallet. Da gikk avisen inn, etter at en av skribentene, Halvdan E. Sivertsen hadde vært redaktør et års tid. Bladet ble da trykket i Harstad. En annen bidragsyter i Andø-posten var fisker Andreas O. Pedersen, som var særlig interessert i lokalhistorie.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Andøyposten 16. februar 2013