Ananda Marga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ananda Marga tilhengere danser til mahamantraet BABA NAM KEVALAM i parken

Ananda Marga (Lykksalighetens Vei) er en sosiospirituell bevegelse grunnlagt av Prabhat Ranjain Sarkar 1. januar 1955 i den indiske delstaten Bihar.

Ananda Margas filosofi går ut på at alle mennesker bør etterstrebe en indre frigjøring gjennom å praktisere tantrisk yoga og meditasjon i tillegg til å gjøre uselvisk tjeneste til mennesker, dyr og planter.

Filosofi og livsstil[rediger | rediger kilde]

Tilhengerne lever som vegetarianere. De spiser heller ikke sopp og løkvekster, da de ser på disse som forstyrrende på sinnet. Mennene bruker et yogisk plagg kalt langota. I Ananda Marga blir en rekke renselsesmetoder benyttet for å holde kropp og sinn i harmoni. Wudu, neseskylling og bruk av tungeskrape er noen av disse. Ananda Margier praktiserer meditasjon og yogaøvelser to ganger daglig.

Det er vanlig at de unge voksne setter av et til to år av sitt liv for å gjøre uselvisk tjeneste (karmayoga). De jobber da for kost og losji på et av organisasjonens mange prosjekter. Dette kan være et år på økologisk bondegård, bakeri, verksted, sykehus eller lignende. Slik får organisasjonen gratis arbeidskraft, til understøttelse av deres såkalte munker og nonner og andre utgifter. Etter denne tiden velger noen å inntre i AMs munke- eller nonneorden.

Historikk[rediger | rediger kilde]

En mørk kveld i 1939 satt Prabhat Ranjan Sarkar ved elven Ganges og mediterte. Forbi kom den fryktede massemorderen Kalicharan. Da Kalicharan fortalte Sarkar at han skulle drepe ham ba Sarkar Kalicharan om å gå ned til elven for å vaske seg. Kalicharan gjorde så. Da Kalicharan kom opp etter å ha vasket seg befalte Sarkar ham om å sette seg ned. Sarkar innviet ham så i tantrisk meditasjon. Da Kalicharan åpnet øynene etter å ha meditert spurte han Sarkar; "Hvem er du?". Sarkar beveget ikke leppene, men Kalicharan kunne tydelig høre "Jeg er Anandamurti" (Embodyment of Bliss). Kalicharan, som Sarkar senere gav navnet Kalikananda, blir regnet som Ananda Margas første munk.

På 1940-tallet lærte Sarkar bort tantrisk meditasjon til utvalgte personer som senere skulle hjelpe ham med å starte Ananda Marga. 1. januar 1955 ble Ananda Marga (Lykksalighetens Vei) offisielt stiftet. De første årene jobbet Sarkar og tilhengerne med å spre tantra. Frem mot 1960 trente han opp fammiliemennesker til å bli meditasjonslærere. Disse personene var til stor hjelp i arbeidet med å spre tantrisk filosofi og meditasjon, men Sarkar forstod at dersom bevegelsen skulle spre seg til hele verden trengte han personer som kunne bruke all sin tid på misjonen. I 1962 begynte han derfor arbeidet med å trene opp Avadhutaer -oransjekledde munker og nonner.  

Utover på 1960-tallet møtte Ananda Marga kraftig motgang fra kommunistpartiet, som den gang stod sterkt nord i India. Dels skyldtes dette at kommunistene mente Ananda Marga drev med hjernevask og dels fordi de følte seg politisk truet av PROUT -Ananda Margas samfunnsideologi. Et stort antall av Ananda Margas munker og nonner ble drept. I 1972 bannlyste statsminister Indhira Gandhi organisasjonen og satte Sarkar og hundrevis av hans tilhengere i fengsel, hvorav mange ble torturert og drept. Sarkar selv ble sittende i fengsel i over seks år. Her ble han forgiftet, -noe som ødela helsen hans permanent. Selv om flere tusen av Ananda Margas barnehjem og skoler ble stengt i løpet av denne perioden opplevde organisasjonen en eksplosiv vekst i antall sympatisører, både i- og utenfor India. Da Sarkar kom ut fra fengsel hadde antallet tilhengere i India vokst til godt over halvannen million.

Ananda Marga utenfor India[rediger | rediger kilde]

I likhet med bevegelser som Hare Krishna og Transcendental Meditasjon – TM – fikk også Ananda Marga en oppblomstring i vesten utover på 1970-tallet. Selv om det ikke finnes offisielle tall regner en med at det i tidsrommet 1971 til 1979 var så mange som to millioner mennesker i Europa og USA som lærte Ananda Marga-meditasjon. Dette kan kanskje sees i sammenheng med datidens Flower power bølge. Antallet personer tilknyttet Ananda Marga utenfor India er i dag en del lavere. I Europa og USA har bevegelsen i overkant av 10 000 tilhengere tilsammen, mange bosatt i henholdsvis Italia og California. Også i Brasil, Taiwan og Australia er Ananda Marga godt etablert -med yogasentre og diverse sosiale prosjekter.     

AMURT, tjeneste for menneskeheten[rediger | rediger kilde]

AMURT, som står for "Ananda Marga Universal Relief Team", er en underavdeling av Ananda Marga. AMURT driver sosiale prosjekter som barnehjem, skoler og sykehus. Disse drives på frivillig basis. AMURT er i dag etablert i mer enn 150 land. I tillegg til alle menneskene som frivillig hjelper til jobber om lag 3000 av Ananda Margas munker og nonner gjennom AMURT.

Ananda Marga i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er Ananda Marga representert med to sentre, et i Oslo og et i Trondheim. Foruten disse drives to barnehager. Barnehagene baserer sin pedagogiske læreplan på Prabhat Ranjans Neo Humanisme ideologi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]