Amusett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den millitærhistoriske gruppen Det Søndenfieldske Frivillige Musceteer Corps skyter salutt med en rekonstruert amusett.

Amusett (også stavet amusette) er et lett artillerivåpen beregnet på bruk i felten, eller grovkalibret "flyttbart" håndvåpen brukt defensivt i forsvarsstillinger. Amusetter var i hovedsak brukt i tiden fra midten av 1700-tallet og tidlig 1800-tallet.

Ordet amusette av fransk opprinnelse betyr direkte oversatt en «liten glede» (vits, spøk), og ved å benytte dette om den reglementerte regimentskanonen innført i 1758 henviste man til både størrelsen og skepsis omkring skytset, men også til at de lette kanonene var lette å frakte og bringe fram i skyteposisjon. Fram til 1780 hadde den norske hæren regimentskanon ment for infanteristøtte som lette, hestetrukket artilleri, og hver bataljon hadde en 3 punds regimentskanon. Men omkring 1780, etter over tyve år, overtok de mindre 1 punds kanoner som av størrelse virket underdimensjonerte i forhold til feltlavetten.

Dimensjoner[rediger | rediger kilde]

En 1 punds regimentskanon hadde et metallrør med 5,3 cm i kaliber og en lengde på 116,6 cm eller 22 kalibre med en vekt på 100 kg. Feltlavetten etter 1743 for både 3 punds og 1 punds regimentskanoner kunne demonteres for å gjøres om til langslede for vinteren så amusetten lå på en slags kasse på en lavett som minnet om en hestekjerre.

Amusetten i bruk[rediger | rediger kilde]

Russiske amusetter for bruk i festninger og befestede stillinger

Fordelen med våpenet var dets lave vekt. Den kunne trekkes av en enkelt hest, i motsetning til de større trepundskanonene, som krevde minst to hester. Hver bataljon hadde to hester, og kunne dermed ha to regimentskanoner istedenfor én. I nødstilfelle kunne kanonene trekkes av soldatene selv. Kanonen var tenkt å være velegnet i bruk på trangt og mykt terreng. Med de store hjulene og den lave vekta gav dette infanteriet mulighet til å trekke fram artilleri på steder hvor konvensjonelle kanoner ikke ville kunne fraktes fram. I Norge, med sitt dårlig utbygde veinett og kuperte terreng, var amusetten populær. På den annen side var våpenet underdimensjonert med sine 1-punds kuler, og var knapt så avskrekkende som andre samtidige feltskyts. Resultatet var at kanonen, med sin lange rekkevidde, nærmest ble benyttet som en langtrekkende muskett, og brukt til å skyte på fiendens offiserer, og på hold utenfor det en muskett ville kunne klare. I nærkamper kunne amusettene lades med kardesk, en type ladning bestående av mange muskettkuler.

Etter 1814 ble disse regimentskanonene tatt ut av tjeneste til fordel for 3-punds kanoner, da det var besluttet å legge ned regimentsartilleriet til fordel for det såkalte feltartilleriet. Feltartilleriet hadde 3-punds skyts med 22 kalibre lengde på røret, istedenfor 16 i forrige og senere 6-punds skyts oppført i jern.

Under Den amerikanske uavhengighetskrigen ble amusetter produsert av Fredericksburg Manufactory og Rappahannock Forge for de amerikanske styrkene. Disse amusettene var flintlås-våpen, og ble også kalt wall gun, rampart gun eller boat gun. De ble vanligvis brukt defensivt og ble fastmontert på en svivel i befestede posisjoner eller som bestykning i båter. Flere lands hærstyrker brukte lignende våpne, og disse amusettene var både mindre i kaliber og lettere enn de norske (boring omkring 3 cm og vekt omkring 25 kg). Amusetter i form av feltkanoner ble tidlig faset ut i de fleste land, men konseptet med overdimensjonerte musketter/geværer var i bruk i Kina helt fram til midten av 1900-tallet. Disse kinesiske geværene ble kalt Jingal, og de brukte patroner og hadde riflede løp.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]