Amon Rûdh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Amon Rûdh (Skallede Ås) var en fiktiv ås fra J.R.R. Tolkiens Midgard. I det første tideverv var Amon Rûdh en stein ås sør for Brethil i Vest Beleriand. Det var bare blomsten Seregon (Steinblod) som vokste på toppen av denne åsen, og dette fikk den til å virke som den var dekket av blod.

Mîm, Lurvedvergen, bodde i Amon Rûdh med sine to sønner, Ibûn og Khîm. Mîm ble tatt til fange av en gruppe fredløse ledet av Túrin Turambar, og ble tvunget til å fortelle hvor tilfluktsstedet hans, som da fikk navnet Bar-en-Danwedh (Løsepengenes Hus). Egentlig hadde stedet navnet Bar-en-Nibin-Noeg (Lurvedvergenes Hus). Da det ble oppdaget at Khîm, som var blitt beskutt av Túrins menn, faktisk var blitt drept, ga Túrin sin tjeneste til Mîm, som fra da av godtok de fredløses nærvær.

Amon Rûdh ble hovedkvarteret for de fredløses operasjoner ved Belegs ankomst, og det ble hjertet av et område kjent som Dor-Cúarthol (Buen og Hjelmens land, det refererer til de to kapteinene, Beleg og Túrin), og det ble senteret for all motstand mot Morgoth og hans styrker. Men Túrins tilholdssted ble funnet til slutt, og han og hans fredløse ble drept av orker, noe som gjorde at åstoppen ble farget av ekte blod.

Amon Rûdh gikk tapt i havet da Beleriand ble ødelagt i Vredens krig i det første tidevervet.