Hopp til innhold

Ammetåke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ammetåke er en mental tilstand som kan oppleves av mødre i ammeperioden. Ammetåke er ikke klassifisert som en medisinsk tilstand, men er mer et folkeuttrykk på en tilstand av lett forvirring, glemskhet, mangel på energi og rastløshet etter barselen. Tilstanden kan skyldes både hormonelle forandringer i kroppen, og forandringene i livsstil et nyfødt barn fører til hos foreldre.

Melkehormonet prolaktin virker søvndyssende, noe som er en stor fordel når man har vært våken om natten for å amme, da dette kan hjelpe moren med å sove på dagtid.[1] Dette, ofte kombinert med mangel på søvn i barnets første levemåneder, kan føre til at man opplever å bli litt glemsk. Amming utløser også produksjon av endorfiner, som har en beroligende effekt.[2] Det er dog stor forskjell på hvordan den enkelte kvinne opplever ammetåke.

Omstridt medisinsk forskning

[rediger | rediger kilde]

Hvorvidt disse hormonene har noen virkelig effekt på kvinnens mentale kapasiteter, er ikke vitenskapelig bekreftet. En studie utført av australske forskere, hvor 2500 kvinner ble fulgt igjennom ti år, førte ikke til noen klare endringer i hjernen før eller etter graviditeten. Sjefsforsker Helena Christensen ved Australian National University konkluderte med at ammetåke er en myte.[3]

De australske forskerne mente tvert i mot å se en forbedring i de kognitive evnene til kvinnene etter graviditeten. Videre undersøkte forskerne kvinnenes hukommelse og evne til logisk tenking både før og etter graviditeten, og fant ingen forskjell.

Referanser

[rediger | rediger kilde]