Ama Dablam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ama Dablam
Ama Dablam sett fra Pheriche
Høyde 6 814 moh.[1]
Primærfaktor 1 027 m[1]
LandNepals flagg Nepal
FjellrekkeKhumbu Himal, Himalaya
Førstebestigning1961
Posisjonskart
Ama Dablam ligger i Nepal
Ama Dablam
Ama Dablam
Ama Dablam (Nepal)
Kart
Ama Dablam
27°51′40″N 86°51′40″Ø

Ama Dablam er et fjell i Himalaya, øst i Nepal. Den høyeste toppen er 6814 moh. og den laveste er 6170 moh. Ama Dablam betyr «halskjedet til mor» og de lange ryggene på hver side ligner armene til en mor (ama) som holder rundt barnet sitt. I flere dager dominerer Ama Dablam den østlige horisonten når en går mot hovedleiren ved Mount Everest.

Ama Dablam ble først klatret den 13. mars 1961 av Mike Gill (NZ), Barry Bishop (USA), Mike Ward (UK) og Wally Romanes (NZ) via sørvestkammen. De var godt akklimatiserte til høyden og de hadde overvintret ved 5800 moh. nær foten av toppen, som en del av Silver Hut Scientific Expedition 1960-61, ledet av Edmund Hillary.

Ama Dablam er det tredje mest populære fjellet å klatre i Himalaya, av de fjellene som er åpne for ekspedisjoner. Den klart mest populære ruten opp, er sørvestryggen. Klatrere benytter seg som regel av tre leirer langs ryggen, med den tredje leiren like under og til høgre for hengebreen, Dablam. Is som kalver fra breen faller vanligvis til venstre, bort fra leiren. I 2006 ble likevel leiren truffet av et snøras. En må ha klatreløyve og en sambandsoffiser med, for å klatre Ama Dablam. Som med Mount Everest, er de beste klatremånedene april–mai (før monsunen) og september–oktober.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Ama Dablam - Peakbagger.com». peakbagger.com. Besøkt 14. juli 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]