Alvdal-Folldal-Hjerkinn-Atna Bilruter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Buss fra AFHA Bilruter

A/L Alvdal-Folldal-Hjerkinn-Atna Bilruter, forkortet AFHA Bilruter, var et rutebilselskap som ble startet i 1951 med utgangspunkt i rutene til sju konsesjonærer i deler av Nord-Østerdal.

Oppstart[rediger | rediger kilde]

AFHA Bilruter fikk et rutenett som omfattet hovedstrekningene Alvdal-Folldal-Hjerkinn (75 km) og Folldal-Sollia-Atna (95 km). Rutene korresponderte med togrutene på jernbanetasjonene i Alvdal (Rørosbanen), Hjerkinn (Dovrebanen) og Atna (Rørosbanen). Hovedkontoret lå i Alvdal.

AFHA Bilruter ble stiftet av følgende rutebileiere: Embret Mellesmo, Torleif Borkhus, Thormod Thompsen, Asbjørn Rogstad, Reidar Negård, Reidar Tørhaug og Einar Sandom. Selskapet overtok i alt 20 rutevogner fra de tidligere rutebileierne.

I tillegg til de to hovedrutene der selskapet hadde person-, post- og godsruter, var det flere melkeruter i Folldal, arbeidsruter og skoleruter i Folldal. I tillegg ble det drevet turkjøring. Det var godssamtrafikk med NSB over Alvdal, Hjerkinn og Atna jernbanestasjoner.

Selskapet ble i 1973 fusjonert inn i Østerdal Billag, et selskap basert på alle tidligere bilruter i Nord-Østerdal, fra Os kommune i nord til Stor-Elvdal kommune i sør.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Norges rutebileieres forbund, Avdeling Hedmark : 1930 - 1955. (1955). Flisa.