Altstadt (Dresden)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Altstadt

Altstadt er en av Dresdens administrative bydeler (Ortsamtsbereich). Altstadt dekker et areal på 17 km² og har 47.625 innbyggere (31. desember 2004). Den omfatter følgende bydeler:

Innere Altstadt[rediger | rediger kilde]

Utsikt mot Altstadt

Til indre Altstadt regnes den delen av det sentrale Dresden som ligger innafor byens tidligere murer på sørsida av Elben. Grensa gjenfinnes i dag som et grønt belte fra Zwinger, langs Wallstraße/Marienstraße, Dr.-Wilhelm-Külz-Ring/Waisenhausstraße og Ringstraße/St. Petersburger Straße ned til Carolabrücke.

Etter at det historiske Dresden brøt seg gjennom murene, ble Postplatz anlagt der den tidligere Wilscher Tor lå, og Pirnaische Platz ved den tidligere Pirnaischer Tor. Augustusbrücke og Carolabrücke sørger for forbindelsen over Elben til Neustadt. De fleste av Dresdes berømte byggverk befinner seg i indre Altstadt, som Zwinger, Frauenkirche, Semperoperaen, Dresdner Residenzschloss, Kreuzkirche og Hofkirche.

Viktige torg og plasser for øvrig er Altmarkt, Neumarkt, Theaterplatz og Schlossplatz. Også i indre by framstår Dresden som en grønn by, med Brühlsche Garten og parken ved Zwinger.

Etter ødeleggelsen av Dresden i 1945 opphørte indre Altstadts rolle som sentralt forretningsstrøk. Bydelen er framfor alt turistenes Dresden, men i seinere år merkes en forsiktig gjenoppbygging av en viss forretningsvirksomhet. Det som fantes av boligkvarterer ble også utsletta i bombeangrepet – sammen med beboerne – og i dag bor det kun 1 300 mennesker i Innere Altstadt.