Alstad kirkested

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alstad kirkested
Alstad kirkested
Arkitektur
TeknikkStavkirke
ByggematerialeTre
Beliggenhet


Alstad kirkested rommet en forsvunnet stavkirke i Østre Toten kommune, Innlandet fylke. Kirka ble reist ved sida av Alstadsteinen sør i tunet på garden Nedre Alstad, halvannen kilometer fra hovedkirka på Hoff. Kirka stod til omkring 1600.[1] I middelalderen var Alstad eget sokn.[2] Steinalteret står ennå, men er flyttet.

Noch en kircke kallis Alffuestads capel, der vdj giøris ingen tienniste, ligger i vester fra Haaffs kircke 3 eller 4 pilskud, er en liden trekircke met spijr paa.

Jens Nilssøn 1594[3]

Slik beskrev biskop Jens Nilssøn kirka i 1594. Den var da for lengst tatt ut av bruk som sognekirke. I 1743 stod bare steinalteret igjen, og det stod i hagen til enkefru von Trenden. Altersteinen med firkantet relikviegjemme i midten står fremdeles på garden. Det var blitt tatt ned en del år før 1812, angivelig med det resultat at kyr stupte og husmora blei alvorlig sjuk. Det het at ulykkene ga seg ikke før det ble satt opp igjen. Kirkenøklene ble oppbevart på garden ennå på 1850-tallet, men de er siden kommet bort.[4]

Et sagn knyttet til kirken forteller at den ble revet av sogneprest Karl Tordssøn (død 1593):

Som kjørte masterne, hvoraf den var bygget, hjem til ved; men da han første gang varmede sig dermed, siges der, at der paakom ham en isnende kulde, saa at han aldrig til sin dødsdag i nogle aar fandt sig varm, og maatte derfor bygge sig et aparte hus, som siden blev kaldet Carlborg, paa præstegaardens tomter, hvor han dag og nat, sommer og vinter maatte have en stor hede hos sig, som der fortælles.

Toten kallsbok[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brendalsmo 2015: 72
  2. ^ Rygh 1960: 88.
  3. ^ Nilssøn: 289
  4. ^ Brendalsmo 2015:72
  5. ^ Helland 1913: 100

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Alstad kirkested». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.