Alstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Annen betydning: Ida Alstad

Koordinater: 60°40′47″N 010°49′06″Ø Alstad er en navnegard i Østre Toten (gnr. 169 og 170). Alstad, også skrevet «Alfstad», ligger like nord for og i utkanten av tettstedet Lena. Garden var alt i middelalderen delt i to bruk, Oppigarden (gnr. 169) og Nigarden (gnr. 170). Fra Nigarden ble «Søndre Alstad» utskilt i 1905. Denne nye eiendommen ble tillagt mesteparten av den dyrka jorda i Nigarden. Resten av jorda ble i 2003 solgt til garden Ner-Evang.

De to gamle Alstad-gardene var blant de største og mest sentrale jordbrukseiendommene på Toten. Herfra stammer blant annet Alstadsteinen, en av de eldste kristne runesteinene som er funnet i Norge. På Alstad var det også kirkested i middelalderen (Alstad kirke). Ifølge lokal tradisjon skulle for øvrig murrestene i hagen i Nigarden ha tilknytning til den gamle kirka, men nye arkeologiske utgravninger (2007) gjør at dette nå avvises.

At Alstad var kirkested, var kanskje også bakgrunnen for at en av Totens fire gamle rettskretser het Alstadfjerdingen. Samtidig var det rettersted her, på Alstadhaugen.

Fra 1880-åra ble tettstedet Lillo bygd opp på Alstads grunn, hovedsakelig på jorda til Oppigarden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Norske Gaardnavne