Allerheiligenvloed (1570)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Allerheiligenvloed (norsk: Allehelgensdagsoversvømmelsen) var en springfloallehelgensdagen (1. november) 1570 som rammet kysten til Nederland og Flandern. Byer som ble truffet var blant annet Egmond, Bergen op Zoom og Saeftinghe.

I annalene til rådet som styrte deler av Zeeland (Ned. Domeinraad) ble følgende skrevet om denne dagen:

«Med hensyn til de kraftige stormkastene i går, så ble advarsler sendt til de dijkgraven i Sør- og Nordkvarteret (lokale representanter som er ansvarlige for dikenes tilstand) at de kunne vente en uvanlig høy vannstand».

Stormen hadde vart lenge, og den drev vannet høyere opp enn noen gang, ikke engang under flodkatastrofen som rammet i 1953 steg vannet så høyt. Hvor mange diker som ble ødelagt langs den nederlandske kysten er ikke kjent, generelt sies det at talløse diker ble ødelagt. Dette førte til at (etter nederlandske begreper) enorme områder ble satt under vann og store verdier gikk tapt. Nøyaktig hvor mange som omkom i denne oversvømmelsen er ikke kjent, men man antar at den krevde mer enn 20 000 (medregnet andre land) liv. I Friesland alene skal mer enn 3 000 mennesker ha omkommet.

Titusener mennesker mistet hus og hjem, vinterforråd ble ødelagt og store antall buskap gikk tapt. Etter oversvømmelsen viste det seg at fire øyer i provinsen Zeeland var forsvunnet for alltid; Wulpen, Koezand, Cadzand og Stuivezand mens det som ble kjent som Verdronken Land van Saeftinghe (verdronken = «druknet») ble til.

Se også[rediger | rediger kilde]