Allerheiligenvloed (1170)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skogen ved Creil ca. år 1000. Nøyaktig hvor den lå er ukjent.

Allerheiligenvloed 1170 (nederlandsk), på norsk allehelgensdagsoversvømmelsen, fant sted på natten etter allehelgensdagen (1. november2. november) i 1170. Oversvømmelsen som oppstod da Nordsjøen brøt gjennom sanddynene som lå mellom dagens Huisduinen og Texel i Noord-Holland og Creilerskogen, som skal ha strakt seg fra Texel ned til Enkhuizen, rammet kysten av Nord-Nederland og skapte en ny bukt i området.

Gjennombruddet førte til at ferskvannsbekken Marsdiep ble knyttet til Nordsjøen, og at området mellom Texel, Medemblik og Stavoren ble oversvømmet. Texel og Wieringen ble liggende som øyer i denne nye bukten. Det må dog bemerkes at beskrivelsen av hvordan området så ut før denne oversvømmelsen er hypotetisk. «Nederlands Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek» (engelsk: Dutch National Service for Archaeological Heritage) har i samarbeid med Hoogheemraadschap Noord-Hollands Noorderkvartier (ansvarlig for saker angående vannkvalitet, vannivå, diker osv.) foretatt undersøkelser av områdene, og slik rekonstruert hvordan de kan ha sett ut rundt år 800 og 1350.

Oversvømmelsen var begynnelsen til en utvidelse av sjøen Almere og en åpen forbindelse med Nordsjøen. Dette førte senere til at Zuiderzee og Waddenzee ble til.

To faktorer var viktige for denne hendelsen, for det første steg havnivået og for det andre de store myrområdene der gjennombruddet fant sted. Ved gjennombruddet ble myrene og skogen ved Creil skylt bort av sjøvannet og landet senket til under havnivå.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]