Alla Bayanova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alla Bayanova
Alla Bayanova 7обр.jpg
Født18. mai 1914
Chișinău
Død30. august 2011 (97 år)
Moskva
Gravlagt Novodevitsjijkirkegården
Beskjeftigelse Sanger, komponist
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet, Romania, Sovjetunionen, Russland
Utmerkelser Folkets artist i Russland, Meritorious Artist of the Russian Federation

Alla Bayanova (født 18. mai 1914, død 30. august 2011) var en russisk sanger som noen ganger ble sammenlignet med Édith Piaf for sin enkle, men dramatisk musikkstil.

Bayanova flyttet sammen med familien til Paris i 1918. Hun debuterte på scenen som assistent for sin far i 1923, da hun var ni år gammel. Ved utgangen av 1927 hadde hun allerede utført flere sanger solo. I 1931 ble hun kjent med Pyotr Leshchenko, en fremtredende russisk sanger fra denne tiden, som hjalp henne å slutte seg til Pavilion Russe i București. Hun giftet seg med en lokal aristokrat, George Ypsilanti, og gjorde flere innspillinger og opptredener. Etter hennes skilsmisse fra Ypsilanti, signerte hun en kontrakt med det polske plateselskapet Syrena-Electro.

I mars 1941 ble Bayanova arrestert av rumenske myndigheter og internert i en konsentrasjonsleir for å ha utført flere stykker på det russiske språket. Hun ble frigitt i mai 1942, men ble holdt under oppsikt til slutten av den andre verdenskrig. I løpet av 1960-og 1970-tallet, mens hun fortsatt bodde i Romania, ga Bayanova ut åtte LP-plater. Nicolae Ceauşescu og hans regjering presset henne til å emigrere til Sovjetunionen i 1988. Hvorpå hun slo seg ned i Moskva, og gjorde sporadiske opptredener på russisk fjernsyn.

Bayanova ble kåret til Folkets Artist av russiske føderasjon og feiret sitt 80-årsjubileum av hennes sang-karriere i 2003. I 2004 sang hun under en konsert for å feire hennes 90-årsdag. Hennes siste musikalske arbeider var i samarbeid med Marc Almond på flere duetter. Hun døde den 30. august 2011, 97 år gammel, av kreft. Etter å ha hørt om hennes død, uttalte Russlands president Dmitrij Medvedev blant annet at «Hennes liv var viet til det høye formål å bringe mennesker glede gjennom interaksjon med ekte kunst».

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]