Alkymisten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alkymisten
orig. O Alquimista
Forfatter(e)Paulo Coelho
SpråkPortugisisk
Tilblivelse1988
SjangerFilosofisk
Utgitt1988
ForlagBazar Forlag[1]
Oversetter(e)Christian Rugstad (1995)
Sider268

Alkymisten (portugisisk: O Alquimista) er en roman av den brasilianske forfatteren Paulo Coelho. Den ble utgitt i 1988 og er i dag en av de mest solgte romanene i verden. Romanen handler om åndelig søken og om å følge sin drøm.

Handling[rediger | rediger kilde]

Boken forteller om den andalusiske gjetergutten Santiago, og hans drøm om å finne en av verdens rikeste skatter. Gjennom to netter, der han drømmer om en pike som forteller ham om hva som venter ham i Egypt, møtet med en spåkone som råder ham til å følge drømmen og møtet med en underlig gammel mann som påstår at han er kongen av Salem, bestemmer Santiago seg for å følge rådene. Fra Spania reiser han til Tanger og gjennom Egypts ørken til et møte med Alkymisten.

Alkymisten er en utbrodering av eventyret «Sanndrømt» fra Tusen og en natt, fortalt den 351. natt. Jorge Luis Borges behandler det samme eventyret i sin novelle «Historien om de to som drømte» i boka «Nederdrektighetens historie».

Tema[rediger | rediger kilde]

Boken har vært viktig for New Agebevegelsen fordi «den i romans form formidler sentrale sider ved deres verdensbilde og menneskesyn: den handler om åndelige søken, om å finne seg selv gjennom å se de magiske sammenhengene i tilværelsen og i et univers gjennomsyret av mystikk. Coelhos eget etterord til romanen gir da også til kjenne en sterk New Age-orientering, som igjen understrekes ved romanheltens opplevelse av å være i ett med verdenssjelen.».[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ I Norge ble romanen første utgitt i 1995Ex Libris forlag. De norske forlagsrettighetene har senere blitt flyttet over til Bazar Forlag
  2. ^ Sitat fra Mehren & Skys innledning i antologien New Age, 2007. Et utdrag fra Alkymisten inngår i denne antologien.