Alimia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alimia
Αλιμιά
6310 Panorama von Alimia.jpg
Kysten av Alimia
Geografi
PlasseringSør-Egeerhavet
ØygruppeDodekanesene
Areal 6,5 km²
Lengde 5 kilometer
Bredde 4 kilometer
Høyeste punkt– (274 moh.)
Administrasjon
LandHellas Hellas
PeriferiSørlige egeiske øyer
Demografi
BefolkningUbebodd
Posisjon

Alimia
36°09′54″N 27°25′16″Ø

Bukta Ormos Amelias
Tysk graffiti fra den andre verdenskrig

Alimia (gresk: Αλιμιά; tidvis også skrevet Almia eller Alimnia) er en gresk øy innenfor øygruppen Dodekanesene i Egeerhavet. Den er administrert av kommunen Khalki i regionen Sørlige egeiske øyer.

Øya er bare 6,5 km² stor, 5 km lang og 4 km bred, og det høyeste punktet er 274 meter. Den ligger omtrent 7 km vest for øya Rhodos og 6 km øst for Khalki.

Sammen med den sørlig liggende berglendte øya Tragoussa, som har en varde, danner de nesten form av et spørsmålstegn av utseende ettersom de i vest går en bukt, Ormos Amelias, dypt inn i øya.

Den delvis skogkledd øy som har ferskvannskilder, er ubebodd bortsett fra noen få gjetere som oppholder seg midlertidig på øya. Den var riktignok bebodd fram til 1960, noe ruiner av en grend med samme navn som øya vitner om. Kirken er i god stand grunnet vedlikehold, og får besøk en gang i året fra Khalki av hovedsakelig tidligere øyboere til en festival. Det går regelmessige ferjer til Alimia, og i høysesongen går det også en del båter fra Rhodos.

På toppen av øya står levningene av en ødelagt festningen tilhørende den militære hospitallerordenen av Sankt Johannes, senere kalt for malteserordenen etter at ridderne oppga Rhodos og de greske øyene til fordel for Malta lenger vest i Middelhavet. Festningen var også en utkikkspost som tente brannvarder for å varsle Rhodos om eventuelle fiender. På sørsiden av øya lå innkvarteringen til den tyske garnisonen under den andre verdenskrig som okkuperte øya. Det er original graffiti som vitner om soldatenes hjemlengsel (se bilde). De tyske soldatene hadde fortøyningsplass for hurtigbåter og gjemmested for ubåter tilhørende den tyske marine. Alle greske innbyggere ble deportert i 1944.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]