Alice i byene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alice i byene
orig. Alice in den Städten
Generell informasjon
Utgivelsesår1974
Prod.landTyskland
Lengde110 min.
SpråkTysk
Bak kamera
RegiWim Wenders
MusikkCan
SjeffotografRobby Müller
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Alice i byene[1] (originaltittel: Alice in den Städten) er en tysk roadmovie fra 1974 regissert av Wim Wenders. Filmen er første del av Wenders' Roadmovie-trilogi som også inkluderer Falsk bevegelse (1975) og Im Lauf der Zeit (1976)

Handling[rediger | rediger kilde]

En vest-tysk forfatter Philip Winter har problemer med å rekke en frist fra et forlag. Faktisk har han ikke skrevet noe vesentlig på veldig lenge, og har tilsynelatende en livskrise. Etter å ha mistet jobben og forsøkt å bestille en fly-billett fra New York City til München, møter han en tysk kvinne, Lisa van Dam, og hennes lille datter, Alice, som forsøker å komme hjem. Lisa ber Philip ta midlertidig omsorg for Alice, før hun forsvinner for å takle et forhold hun nylig har avsluttet. Philip og Alice reiser til Amsterdam, i den tro at Lisa skal møte dem der. Alice har tidligere bodd der sammen med foreldrene sine og snakker nederlandsk, og foreslår at hun skal vise ham rundt i byen mens de venter på Lisas fly. Men pengene hans tar etter hvert slutt, og tilbake ved flyplassen oppdager de at Lisa ikke var på flyet likevel.

Alice nekter å vente på henne alene på flyplassen i Amsterdam, så Philip bestemmer seg for å ta en buss sammen med henne til hennes bestemor i Tyskland. Men Alice husker ikke navnet på byen, og Philip leser en liste over byer og "Wuppertal" ser ut til å være kjent. Alice vet bare hvordan huset ser ut. Hun husker ikke bestemorens navn eller adresse. Etter en hel dag med leting, innser Alice at bestemoren hennes faktisk ikke bor i Wuppertal. Philip bringer Alice til en politistasjon, for at de skal ta seg av henne. Men når Philip dukker opp ved hotellet sitt senere den kvelden, venter Alice på ham. Hun hadde stukket av fra politistasjonen, og husker at bestemoren hennes het Krüger og bor i Ruhr-området. De fortsetter letingen. Men den eneste ledetråden deres var et fotografi av bestemorens hus. De finner huset, men menneskene som bor der kjenner ikke bestemoren til Alice.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 25. februar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]