Hopp til innhold

Alfvénbølger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Illustrasjon av feltet i magnetohydrodynamiske bølger. Øverst vises hvordan Alfvénbølger kan ses som krusninger av magnetfeltlinjene, nederst vises hvordan magnetfeltet fortettes og fortynnes av en magnetosonisk bølge. Symboler: B0 er det uforstyrrede magnetfeltet i plasmaet; k er bølgevektoren som angir bølgens utbredningsretning; B1, E1, v1 og j1 er forstyrrelsene som forårsakes av bølgenes elektriske strøm i henholdsvis magnetiske felt, elektriske felt og plasmaets hastighet.

Alfvénbølger og magnetosoniske bølger er ulike typer av magnetohydrodynamiske bølger i et magnetisert plasma (et plasma med et magnetfelt). Slike bølger oppstår naturlig ved alle typer forandringer i det magnetiserte plasmaet og er derfor av stor betydninger i alle typer plasmasystem, fra stjerner til fusjonsreaktorer.

Bølgene ble forutsett av den svenske fysikeren Hannes Alfvén i 1942 under hans arbeid med solflekkenes fysikk og rolle ved nordlys. Bølgene ble først bekreftet i laboratorieskala av S. Lundquist i 1949 og av Bo Lehnert ved Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm i 1954. De har senere blitt påvist ved observasjoner av kosmiske fenomener.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]