Aleksandr Isjkov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aleksandr Isjkov
Født16. august 1905Rediger på Wikidata
StavropolRediger på Wikidata
Død1. juni 1988Rediger på Wikidata (82 år)
MoskvaRediger på Wikidata
Gravlagt Kuntsevo gravlundRediger på Wikidata
Utdannet ved Rostov State Pedagogical UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Parti Sovjetunionens kommunistiske partiRediger på Wikidata
Utmerkelser Røde fane-ordenen, Leninordenen, Helt av det sosialistiske arbeidet, Oktoberrevolusjonsordenen, Arbeidets røde fanes ordenRediger på Wikidata

Aleksandr Akimovitsj Isjkov (født 16. august 1905, død 1. juni 1988) i Stavropol var fiskeriminister i Sovjetunionen. Han er i Norge mest kjent som leder av delegasjonen som forhandlet med havrettsminister Jens Evensen om fiskeriavtaler og maritime økonomiske soner i nordområdene. Delelinjeproblemene i Barentshavet (Gråsonen) og den norske fiskevernsone rundt Svalbard var aktuelle forhandlingsspørsmål i hans tid som fiskeriminister.

Isjkov begynte å jobbe i 1919 som hjelpegutt i en elektromekanisk butikk. Siden ble fikk han jobb i fiskeindustrien og fra 1930 hadde han lederoppgaver. Fra 1940 til 1945 var han politisk kommissær. Deretter ble han regional minister for fiskeindustrien i vestlige deler av Sovjetunionen, og fra 1948 var han fiskeriminister til 1950. Fra 1954 ble han viseminister for matproduksjonsindustrien og fra 1957 medlem av Sovjetunionens plankomite. fra 1962 var han leder av komiteen for fiskeindustrien. Han ble valgt til medlem av Sentralkomiteen fra 21. til 24. partikongress og utsending til Det høyeste Sovjet flere ganger. Han er tildelt Leninordenen fire ganger, to andre ordener og flere medaljer.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]