Alcyone (stjerne)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Alcyone, også kjent som 25 Tauri, Eta Tauri, η Tau og η Tauri, er et stjernesystem med fem stjerner i stjernebildet Tyren. Alcyone er den mest lyssterke stjernen i stjernehopen Pleiadene, og befinner seg omtrent 440 lysår fra jorden. Stjernen er oppkalt etter nymfen Alkyone som i gresk mytologi var en av pleiadene.

Alcyone A er en solformørkende dobbeltstjerne, og de to stjernene har en avstand på 0.031 bueminutter, som tilsvarer avstanden mellom Solen og Jupiter. Den største av disse er blå-hvit kjempestjerne av spektralklasse B7 IIIe. Den tilsynelatende størrelsesklasse er +2.85.

Alcyone A har en luminositet som er 1,400 ganger sterkere enn Solen og en temperatur på nesten 13,000 Kelvin. Den roterer rundt sin egen akse i en hastighet på 215 km i sekundet, noe som har frembragt en sky av gass som roterer omkring dens ekvator.

Omkring denne dobbelstjernen roterer tre andre stjerner.

Alcyone B og Alcyone C er to hvite dverger av klasse A med en tilsynelatende størrelsesklasse på omtrent +8, og roterer rundt dobbeltstjernen i en avstand på henholdsvis 117 og 181bueminutter. Alcyone C er en variabel stjerne av Delta Scuti typen, og dens lysstyrke varierer fra +8.25 til +8.30 i løpet av 1.13 timer.

Alcyone D er en gul-hvit dverg av klasse F med en tilsynelatende størrelsesklasse på +8.7. Den roterer rundt Alcyone A i en avstand av 191 bueminutter.

I Kina er Alcyone A kjent som 昴宿六 (den sjette stjernen i konstellasjonen «det hårfylte hode»).