Humerus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Crystal Clear app kivio.pngImportert artikkel: Artikkelen er importert og fortsatt ikke ferdigstilt. Det er fritt frem for bidrag og rettelser til artikkelen, men vær forberedt på at større forandringer kan finne sted. Aktuelle bidrag er påføring og korrekturlesing av iw-lenker, eksterne lenker, lenker til og fra andre artikler og kategorisering. Se redigeringshistorikken for detaljer. Når siden er ferdig wikifisert og i samsvar med stilmanualen for helse fjernes denne malen.


Humerus
Humerus
Hø. humerus sett fra fremsiden.
LatinHumerus
MeSH[1]

Humerus er det latinske navnet på overarmsbeinet. Humerus er en rørknokkel. Den øvre delen, caput humeri inngår i skulderleddet, mens den nedre delen inngår i albuen. Nederst på beinet, rett ovenfor albueleddet sees to beinete fremspring, kalt epikondyler. Disse er festepunkter for flere av musklene i underarmen, særlig musklene som brukes til å bevege fingrene og håndleddet. Humerus ledder til radius og ulna, som er spolebeinet og albuebeinet.

Ved beinbrudd i humerus/ overarmsbenet er det vanskelig å legge en vanlig gips. Det brukes ofte en "hanging cast" eller spesiell bandasje.

anatomistubbDenne anatomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
Wikipedia
Du kan lese mer om dette emnet i en lengre artikkel om emnet på Nynorsk Wikipedia kalt «Overarmsbein». Du kan eventuelt også utvide denne artikkelen ved å oversette derifra.