Albin Egger-Lienz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Selbstbildnis (selvportrett), 1926.

Albin Egger-Lienz (født 29. januar 1868, død 4. november 1926 i St. Justina-Rentsch i Bolzano i Italia ) var en østerriksk maler. Som kunstner hadde han en forkjærlighet for landlige sjangerscener og historiemaleri. Han regnes som en av landskapet Tirols viktigste malere.

Albin Egger-Lienz ble født i Dölsach-Stribach i nærheten av Lienz i Tirol i Østerrike.

Han fikk opplæring av faren som var kirkemaler, men studerte seinere historiemaleri ved kunstakademiet i München under innflytelse av landsmannen Franz Defregger og den franske maleren Jean-François Millet. I 1899 flyttet han til Wien. Etter 1900 utviklet Egger-Lienz sin formelle kunststil i en ekspressiv, monumental retning påvirket av den sveitsiske symbolisten og jugendmaleren Ferdinand Hodler. 1911-1912 var han professor ved kunstskolen i Weimar og tjente seinere som krigsmaler under den første verdenskrig. I 1918 takket han nei til et professorat ved akademiet i Wien og slo seg ned i Sør-Tirol.

Av verkene hans kan nevnes den gripende krigsskildringa «Korset» (i Innsbruck) og «Kong Etzels inntog i Wien» (i Wien). «Bordbønnen» og «Middagsmåltidet» er typisk for den forenklede, folkelige kunsten han utviklet seinere i karrieren. Han er representert i Leopold Museum i Wien.

Eksempler på malerier[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]