Albert Forster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Albert Forster
Albert Forster.JPG
Født26. juli 1902
Fürth
Død28. februar 1952 (49 år)
Warszawa
Beskjeftigelse Politiker
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Sturmabteilung

Albert Forster (født 26. juli 1902 i Fürth i Bayern i Tyskland, død 28. februar 1952 i Warszawa i Polen) var en tysk nasjonalsosialist. Fra 1935 til 1945 var han Reichsstatthalter (riksstattholder) og gauleiter i Danzig-Westpreußen. Han ble dømt til døden for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i 1948. Dødsdommen ble gjennomført ved hengning i 1952.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Forster ble født i Fürth i Bayern hvor han gikk på Humanistisches Gymnasium. Som 21-åring meldte han seg inn i SA.

Under nasjonalsosialismen[rediger | rediger kilde]

I 1930 ble han gauleiter i Fristaden Danzig (nå byen Gdańsk). Her stod han bakden nasjonalsosialistiske maktovertakelsen våren 1933. I 1939 ledet han agitasjonsarbeidet i fristaden for å få støtte for gjenforening med Tyskland. Forholdet til Danzig (Gdańsk) og hensynet til den overveldende tyske majoritet i fristaden var en av grunnene som ble brukt for den tyske invasjonen av Polen i september 1939.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Etter den tyske invasjonen av Polen ble Forster utnevnt til Reichsstatthalter (guvernør) for Danzig-Westpreußen og hadde nå det høyeste embete både for partiet og staten i området som nå ble en del av Tyskland.

Gauleiterene i de nye annekterte områdene fikk kort tid etter okkupasjonen i oppdrag fra Adolf Hitler om å «germanisere» de okkuperte områdene med beskjed om at «det ikke vil bli stilt noen spørsmål»[1] om hvordan denne «germaniseringen» vil bli gjennomført.

Forster gjennomførte den samme inhumane politikken overfor jødene som øvrige Gauleitere i regime – men inntok en annen holdning i germaniseringen i fht. den polske befolkningen. Han mente at store deler av den polsk-etniske befolkningen i hans Riksgau var Kashubians og ikke polakker og at disse hadde germanske aner. I tillegg gjennomførte han en mildere germanisering overfor den polske befolkning – med utvisninger til Generalguvernatet fremfor slavearbeid og deportasjoner.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Mokotow fengselet

Forster ble tatt til fange i den britiske okkupasjonssonen etter krigen og utlevert til polske myndigheter. Forster ble dømt til døden for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten og hengt 28. februar 1952 i Mokotowfengselet i Warszawa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rees, Laurence The Nazis: A Warning From History, New York: New Press, 1997

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]