Albert Forster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Albert Forster
Albert Forster.JPG
Født26. juli 1902
Fürth
Død28. februar 1952 (49 år)
Warszawa
Beskjeftigelse Politiker
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
NasjonalitetTyskland
Medlem avSturmabteilung

Albert Forster (født 26. juli 1902 i Fürth i Bayern i Tyskland, død 28. februar 1952 i Warszawa i Polen) var en tysk nasjonalsosialist. Fra 1935 til 1945 var han Reichsstatthalter (riksstattholder) og gauleiter i Danzig-Westpreußen. Han ble dømt til døden for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i 1948. Dødsdommen ble gjennomført ved hengning i 1952.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Forster ble født i Fürth i Bayern hvor han gikk på Humanistisches Gymnasium. Som 21-åring meldte han seg inn i SA.

Under nasjonalsosialismen[rediger | rediger kilde]

I 1930 ble han gauleiter i Fristaden Danzig (nå byen Gdańsk). Her stod han bakden nasjonalsosialistiske maktovertakelsen våren 1933. I 1939 ledet han agitasjonsarbeidet i fristaden for å få støtte for gjenforening med Tyskland. Forholdet til Danzig (Gdańsk) og hensynet til den overveldende tyske majoritet i fristaden var en av grunnene som ble brukt for den tyske invasjonen av Polen i september 1939.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Etter den tyske invasjonen av Polen ble Forster utnevnt til Reichsstatthalter (guvernør) for Danzig-Westpreußen og hadde nå det høyeste embete både for partiet og staten i området som nå ble en del av Tyskland.

Gauleiterene i de nye annekterte områdene fikk kort tid etter okkupasjonen i oppdrag fra Adolf Hitler om å «germanisere» de okkuperte områdene med beskjed om at «det ikke vil bli stilt noen spørsmål»[1] om hvordan denne «germaniseringen» vil bli gjennomført.

Forster gjennomførte den samme inhumane politikken overfor jødene som øvrige Gauleitere i regime – men inntok en annen holdning i germaniseringen i fht. den polske befolkningen. Han mente at store deler av den polsk-etniske befolkningen i hans Riksgau var Kashubians og ikke polakker og at disse hadde germanske aner. I tillegg gjennomførte han en mildere germanisering overfor den polske befolkning – med utvisninger til Generalguvernatet fremfor slavearbeid og deportasjoner.

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

Mokotow fengselet

Forster ble tatt til fange i den britiske okkupasjonssonen etter krigen og utlevert til polske myndigheter. Forster ble dømt til døden for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten og hengt 28. februar 1952 i Mokotowfengselet i Warszawa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rees, Laurence The Nazis: A Warning From History, New York: New Press, 1997

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]