Alan Ladd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alan Ladd
Alan Ladd 1950s.JPG
Født3. september 1913
Hot Springs
Død29. januar 1964 (50 år)
Palm Springs
GravlagtForest Lawn Memorial Park
Ektefelle Sue Carol (1942–1964)
Barn Alan Ladd, David Ladd
Utdannet ved North Hollywood High School
Beskjeftigelse Filmskuespiller, skuespiller, filmprodusent, fjernsynsskuespiller
NasjonalitetUSA
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Alan Ladd (født 3. september 1913 i Hot Springs, Arkansas, død 29. januar 1964) var en amerikansk skuespiller. Ladd eide eiendommer i Beverly Hills og i Palm Springs.

Ladd ble født i Arkansas til en amerikansk far og en engelsk-amerikansk mor. Hans far døde da han var fire år gammel, og Alan flyttet sammen med moren sin til Oklahoma City, hvor hun giftet seg med Jim Beavers. Familien flyttet deretter igjen til North Hollywood i California der Ladd ble en svømm-og dykke mester og deltok på teaterlina på high school. Han åpnet sin egen hamburger butikk, som han kalte Tiny's Patio.

Ladd debuterte som skuespiller i dusinvis av filmer i forskjellige små roller, inkludert Citizen Kane, der han spilte en av de "ansiktsløse" journalistene som alltid vises i silhuett i denne filmen. Han første store rolle som førte til noen form form for anerkjennelse med sin rolle i krigsthrilleren Joan of Paris fra 1942. Ladd var en populær stjerne i flere filmer som ble produsert av filmstudioet Paramount Pictures.

Ladd tok en kort pause fra skuespiller-yrket mens han fullførte sin militærtjeneste med United States Army Air Force's First Motion Picture Unit. Han dukket opp igjen i Dashiell Hammett sin fortelling The Glass Key. Han dannet sitt eget produksjonsselskap for film og radio, og deretter spilte han i sin egen syndikerte serie 13 Box, som gikk i 1948 og 1949. Ladd og Robert Preston spilte hovedrollen i den vestlige filmen, Whispering Smith fra 1948, som i 1961 skulle bli et kortvarig serie på NBC, der blant andre Audie Murphy var med.

I 1949-versjon av The Great Gatsby, hadde Ladd rollen som Jay Gatsby. Ladd spilte hovedrollen i filmen Shane fra 1953. Filmen ble nominert til fem Oscar-priser, inkludert for beste film. Det var oppført som nummer 45 på American Film Institute i 2007 under rangering av "100 Years ... 100 Movies." Ladd kom på Top Ten Money Making Star sin avstemning hele tre ganger, i 1947, 1953 og i 1954.

I november 1962 ble han funnet liggende bevisstløs i en blodpøl med et skuddsår i nærheten av hans hjerte, på grunn av et mislykket selvmordsforsøk. I 1963 spilte Ladd i The Carpetbaggers. Han ville ikke leve til å se dens utgivelse. Den 29. januar 1964 ble han funnet død i Palm Springs, California, etter en akutt overdose av alkohol og sedativa i en alder av 50 år. Han ble begravet på Forest Lawn Memorial Park i Glendale i California.

Alan Ladd har blitt tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 1601 Vine Street. Hans håndavtrykk vises i forplassen av Grauman's Chinese Theatre i Hollywood. Han hadde giftet seg med en high-school bekjent, Midge Harrold, som han hadde en sønn, Alan Ladd junior. Hans stefar døde brått og kort tid senere begikk hans mor, som led av depresjon, selvmord ved hjelp av gift. I 1942 giftet Ladd seg med hans agent og manager, og tidligere filmstjerne Sue Carol.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]