Al Shean

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Al Shean
Al Shean in The Blue Bird.JPG
Født12. mai 1868
Dornum
Død12. august 1949 (81 år)
New York
Søsken Minnie Marx
Beskjeftigelse Komiker
Nasjonalitet Tyskland, USA

Al Shean (født 12. mai 1868 i Dornum i Ostfriesland i Tyskland, død 12. august 1949 i New York City) var scenenavnet til den amerikanske komikeren Albert Schönberg.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Schönbergs far var tryllekunstner. Hans søster Minnie Schönberg giftet seg med Simon «Frenchie» Marx og deres barn ble siden kjent som de berømte Brødrene Marx.

Etter å ha skapt et navn for seg selv i vaudeville slo Shean seg sammen med Edward Gallagher og dannet duoen Gallagher & Shean. Selv om duoen hadde en viss suksess hadde de to mindre hell med å samarbeide og være venner, men jobbet sammen i løpet av 1910-tallet og 1920-tallet i vaudeville og på Broadway. De er mest kjent for deres kjenningsmelodi «Mister Gallagher and Mister Shean» som ble en slager i 1922. Sangen var skrevet for dem av Bryan Foy, sønn av Eddie Foy.

De hadde deres første opptreden sammen på turnen «The Rose Maid» i 1912, men kranglet og gikk fra hverandre to år etter. De kom sammen igjen i 1920 etter overtalelser fra Sheans søster Minnie Marx, og holdt da sammen til 1925.

Sheans sønn, også kalt for Al Shean, arbeidet i showene «The Rocky» og «Bullwinkle».