Al Shean

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Al Shean (født 12. mai 1868 i Dornum i Ostfriesland i Tyskland død 12. august 1949 i New York City) var scenenavnet til den amerikanske komikeren Albert Schönberg.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Schönbergs far var tryllekunstner. Hans søster Minnie Schönberg giftet seg med Simon «Frenchie» Marx og deres barn ble siden kjent som de berømte Brødrene Marx.

Etter å ha skapt et navn for seg selv i vaudeville slo Shean seg sammen med Edward Gallagher og dannet duoen Gallagher & Shean. Selv om duoen hadde en viss suksess hadde de to mindre hell med å samarbeide og være venner, men jobbet sammen i løpet av 1910-tallet og 1920-tallet i vaudeville og på Broadway. De er mest kjent for deres kjenningsmelodi «Mister Gallagher and Mister Shean» som ble en slager i 1922. Sangen var skrevet for dem av Bryan Foy, sønn av Eddie Foy.

De hadde deres første opptreden sammen på turnen «The Rose Maid» i 1912, men kranglet og gikk fra hverandre to år etter. De kom sammen igjen i 1920 etter overtalelser fra Sheans søster Minnie Marx, og holdt da sammen til 1925.

Sheans sønn, også kalt for Al Shean, arbeidet i showene «The Rocky» og «Bullwinkle».