Hopp til innhold

Al-Khidr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Al-Khidr (til høyre) og Dhul-Qarayn (her Aleksander den store), forundres over syner av salt fisk som atter kommer til liv r når de smaker på livets vann.
Et beskyttet tre æres som al-Khidr-helligdom; foto tatt av Alois Musil i Karak i dagens Jordan.

Al-Khidr (arabisk: الخضر «den grønne», også translitterert Khidr, Khidar, Khizr, Khizar) har en omtvistet status blant islamske lærde: en del sier at han er en helgen (‘Abdan Ṣālih) mens andre anset at han er en islamsk profet.[1]

Al-Khidr er best kjent for sin fremtredende rolle i sura Al-Kahf (Koranen 18:65). Selv om han ikke nevnes ved navn i versene tros han være den åndelige læremester som Musa (Moses) følger og hvis tilsynes voldsomme og destruktive handlinger besværer Musa slik at han bryter mot sin ed å ikke stille noen spørsmål.

I Koranen er fortellingen der Musa blir beordret av Gud å følge en meget lærd skikkelse som han skal lære av. Når Profeten Musa treffer på skikkelsen har de en samtale der Musa presenterer sin vilje å følge med men Khidr svarer at Musas ikke er rede og tålmodig nok til å bli med.

Musa sier at Khidr med Guds vilje skal finne ham tålmodig hvorpå Khidr svarer at Musa ikke får stille et eneste spørsmål før han selv bestemmer seg for å fortelle ham hvorfor han gjør det han gjør. Musa går med på dette og følger med, men mislykkes med å bevare tålmodigheten og setter spørsmålstegn ved Khidr.

Når de går ombord på et skip, skader Khidr fartøyet ved å lage et hull. Musa fant ikke tålmodighene men spør: «Har du gjort et hull slik at folket skal drukne? Sannelig har du gjord noe ondt» hvorpå Khidr påminner Moses «Sa jeg ikke at du ikke skulle klare å holde tålmodigheten med meg en eneste dag?» hvorpå han gir Musa en advarsel om at få fortsette å følge med på sin reise.

Senere myrder Khidr en ung mann og atter igjen utfordrer Musa Khidrs handlemåte, og Khidr minner Musa om at han igjen brøt sitt løfte, til hvilket Musa lover at han ikke skal gjøre så igjen hvis ikke da deres veier skal skilles. Deretter besøker de en by der de blir nektet gjestfrihet av en familie. Denne gang lager Khidr et hull i en vegg. Musa spør forbløffet hva dette skal være godt for, hvorpå Khidr svarer «Dette får markere atskillelsen mellom oss. Nå skal jeg informere deg om bakgrunnen for mine handlinger». Mange handlinger som virker onde, dystre eller skadelige var faktisk tvert i mot barmhjertighetsfremmende handlinger. - Båten skadet jeg for å redde eierne fra å tape sin båt til en konge som beslaglegger alle båter med vold. Gutten - hans foreldre var troende og barnet var ulydig og utakknemlig, og Gud ville erstatte barnet med et spirituelt rent barn, et med lydighet og tilgivenhet. Som for veggen som ble reparert etter å ha blitt skadet forklarte Khidr at innenfor fantes en skatt som tilhørte to ulykkelige foreldreløse gutter hvis far var en rettvis mann. Som Guds sendebud reparerte jeg veggen som et tegn på godhet ved å belønne farens fromhet på så vis at når veggen blir svak og kollapser igjen, kommer barna til å være eldre og sterkere og kan ta ut skatten som tilhører dem.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Life of Hazrat Khidr Alaihissalam». Alahazrat.net. Arkivert fra originalen 3. oktober 2013. Besøkt 3. oktober 2013.