Akilles Alferaki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Akhilles Alferaki
Akhilles-Alferaki.jpg
Født3. juli 1846[1][2]Rediger på Wikidata
Kharkov, Russland
Død27. des. 1919[1][3]Rediger på Wikidata (73 år)
Petrograd, Russland,
Sovjetunionen
Beskjeftigelse Komponist, politikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Russisk

Akhilles Nikolajevitsj Alferaki (gresk: Αχιλλέας Αλφεράκης (Akhilléas Alferákis), russisk: Ахиллес Николаевич Алфераки (Akhilles Nikolajevitsj Alferaki); født 3. juli 1846 i Kharkov, død 27. desember 1919 i Petrograd) var en russisk operakomponist og statsmann av gresk opprinnelse.

Liv[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Alferaki ble født i 1846 i Kharkov i familien til godseier Nikolai Alferaki. Akilles' barndom var i Taganrog, i et praktfull slott bygget av hans far i Katolitsjeskaja-gaten og som nå tilhører historisk-etnografisk museum. Takket være grundig opplæring i hjemmet, bl.a. i musikkteori, var det mulig for ham å komme inn på det historisk-filologiske fakultetet ved universitetet i Moskva.[trenger referanse]

Musikk var yndlingsbeskjeftigelse for Alferaki, men han kunne ikke vie hele sin tid til musikk. Familiesituasjonen krevde at han flyttet til byen Taganrog hvor han bosatte seg på slutten av 1870-tallet.

Borgermester[rediger | rediger kilde]

Alferaki ble valgt som Taganrogs borgermester i 1880. I 1881 stadfestet Taganrogs bystyre at budsjettet skulle bli dobbelt så stort som før. Mesteparten ble brukt på beplantning langs gatene, brolegging og for utvikling av grunnundervisning i skolene. På denne tiden ble også de første bulevardene anlagt.

Som borgermester var Alferaki aktiv med i arbeidet for å danne velgjørenhetsforeninger som «Omsorgsforening for fattige» og «Bistandsforening for fattige grunnskole-elever». Han sørget for å tildele store beløp til disse.[trenger referanse]

Alferaki foreslo også mange nye prosjekter, noen av disse ble også igangsatt. Eksempelvis ble det reist et monument til ære for Peter den store på tohundreårsdagen for Taganrog. Alferakis' henvendelse til innenriksministeriet bidro til å skaffe penger.

Musikk[rediger | rediger kilde]

Aktiviteten som byens borgermester kunne ikke holde Alferaki fra hans hovedinteresse – musikken. Han deltok aktivt i virksomheten med Taganrogs musikk-dramatiske forening (grunnlagt i 1883). I løpet av 1880-tallet ble også de første musikkforeninger og symfoniorkester dannet i byen.

Alferakis slott i Taganrog © TaganrogCity.Com

Alferaki var med på å gi Taganrog et rykte som en av de mest musikalske byer i Sør-Russland.[trenger referanse] I 1880-årene samlet byens elite seg i huset hans på Gretsjeskaja-gaten. Gjestene spilte musikk og sang, danset og skrev epigrammer. En stor samling av karikaturer som ble tegnet av Alferaki blir fortsatt oppbevart i et museum. Takket være disse tegningene kan man i dag danne seg et inntrykk av de menneskene som oppholdt seg der for mer enn 100 år siden.

I 1888 flyttet Alferaki til St. Petersburg hvor han kunne vie mesteparten av sin tid til musikk. Han skrev mer enn hundre romanser og to operaer: «Kupalas datter» og «Skogens tsar».

Alferaki døde i 1919 i Petrograd som da var navnet på dagens St. Petersburg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ MSR / Alferaki, kildekvalitet uspesifisert kalender, antatt juliansk, «род. 21 июня 1846 в Харькове»[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ International Music Score Library Project, oppført som Achilles Alferaki, IMSLP-identifikator Category:Alferaki,_Achilles, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]