Akhal-Teke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Akhal-Teke
OpprinnelseTurkmenistan
Egenskaper
Mankehøyde150–162 cm
BrukSprang, dressur og distanseritt

Akhal-Teke er en hesterase fra Turkmenistan.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Noen sier Akhal-Teken er verdens minste rene rase. Det er gjort funn som tyder på at den eksisterte 3000 år f.Kr., i det området som i dag kalles Turkmenistan. I middelalderen ble rasen høyt skattet av nomadestammer i Turkmenistan, og behandlet som et familiemedlem. I middelalderen ble Akhal Teken kalt Teke Turkmen. Massaget, Parthian, Nisean, Persian og Turkmene er alle navn rasen har hatt gjennom tidene. Rasen trivdes i det barske ørkenklimaet, til tross for lite mat og ekstremt vær. Navnet har rasen etter Turkmener-stammen (Teke-Turkmen) som holdt til nær Akhal-oasen. I 1881 ble Turkmenistan en del av stor-Russland, men avlen av rasen fortsatte som før. I dag er Akhal-Teken kjent som en utmerket sportshest.

Rasebeskrivelse[rediger | rediger kilde]

Ancient Akhal-Teke hest, bronse, 4.-1. Århundre f.Kr.[1]

Hestens særtrekk er at den har et lite, men fint hode. Den har et langt, slankt og høyt ansatt hals- og nakkeparti. Den er en av få raser som har hjortehals. Høy manke, og en dyp, smal bringe. Den har en lang rygg, og en lang og smal, senete kropp. Beina er lange, slanke og muskuløse, og den har mandelformede øyne. Hovedfargen kan være brun, avbleket skimmel, svart, gråbrun, rød eller gyllen, mens hårlaget ovenfor er skinnende, metallisk, rødt eller gulblakk. Hesten har et flatt, glidende ganglag.

Den er hengiven, men kan være temmelig sta hvis det er noe den ikke vil eller hvis den blir behandlet for hardt. Hesten er derfor ofte kjent som en «enmanns-hest». Hesten trenger en erfaren rytter og er ikke egnet som førstegangshest eller nybegynnerhest.