Aivar Rehemaa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Aivar Reheema»)
Aivar Rehemaa
FødtAivar Rehemaa
28. sep. 1982[1]Rediger på Wikidata (41 år)
Tartu
BeskjeftigelseLangrennsløper, fotballspiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetEstland
SportLangrenn
fotball
Høyde194 centimeter

Aivar Rehemaa (født 1982) er en estisk tidligere langrennsløper.

Rehemaa kommer fra en langrennsfamilie. Tanten Rutt Šmigun er en tidligere langrennsløper, og mor til den internasjonale stjernen Kristina Šmigun-Vähi og den tidligere juniorverdensmesteren Katrin Šmigun. Rehemaa blir trent av sin onkel, den dobbelte juniorverdensmesteren fra 1972, Anatoli Šmigun.

Under junior-VM 2002 i Schonach stod Rehemaa for en stor overraskelse. På 30 km klassisk fellesstart greide han å løsrive seg fra konkurrentene flere kilometer før mål, og vant med over 20 sekunders forsprang. Det var den første juniortittelen en estisk herreløper hadde vunnet. Han deltok også på 10 km fristil, der han ble nummer 27.

Rehemaa fikk sin debut i verdenscupen i februar 2001 i Otepää, der han ble nr. 61 av 65 deltakere. Fra sesongen 2002/03 deltok han regelmessig i verdenscuprenn, og i januar 2003 tok han sine første poeng ved å bli nr. 27 på 30 km klassisk fellesstart i Otepää. To uker senere ble han nr. 24, igjen i klassisk fellesstart. Disse resultatene gjorde at han ble tatt ut til VM 2003 i Val di Fiemme. Der ble han nr. 19 på den klassiske tremila, som ble arrangert med fellesstart. På sprintdistansen, som ble arrangert i fristil, ble han nr. 41, og på jaktstarten ble han nr. 42. Han gikk også for det estiske stafettlaget, som ble nummer 8.

I de påfølgende år stagnerte Rehemaas utvikling, og bare sjelden greide han å ta et og annet verdenscuppoeng. Han ble likevel tatt ut til OL 2006 i Torino. Der ble hans beste resultat en 32.-plass i jaktstarten. Den samme plasseringen fikk han under VM 2007 i Sapporo på 50 km klassisk.

Først i sesongen 2007/08 stabiliserte han prestasjonene på et høyere nivå, og plukket jevnlig verdenscuppoeng. Hans hittil beste resultat i et verdenscuprenn er fjerdeplassen i prologen på Tour de Ski 2008/09, der han var tre tidels sekund for sent ute til å ta tredjeplassen (som gikk til Petter Northug).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eesti spordi biograafiline leksikon, ESBL athlete ID Aivar_Rehemaa, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]