Aitutaki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aitutaki
Aitutaki-Motu Tapuaetai.jpg
Geografi
PlasseringStillehavet
Øygruppe Cookøyene
Areal 18,05 km²
Administrasjon
LandCookøyene
Posisjon

Aitutaki
18°51′S 159°47′V

Bilde av Aitutaki fra toppen

Aitutaki er en av de sørligste atollene i øygruppen Cookøyene.

Den er den tredje største av de sørlige øyene, og består av 3 vulkanske småøyer og 12 koralløyer. Øya har trolig vært befolket siden ca. år 900, og legenden skal ha det til at det var den polynesiske høvdingen Ra som oppdaget øya, og ga den navnet Utataki Enua O Ru Ki Te Moana, som betyr «Føringen av en last med folk av Ra over havet». Det sies at Ra tok med seg 4 koner, 4 brødre og 20 hoff-jomfruer for å befolke øya.

Hoveddelen av befolkningen bor i landsbyen Arutanga, som ligger på øst-siden av hovedøya. Her ligger også en flyplass, som Air Rarotonga flyr til fra Rarotonga. Aitutaki er den nest mest besøkte av Cookøyene. Her finnes flere hoteller og andre overnattingssteder, og mange aktiviteter. Mange anser Aitutaki for å være verdens vakreste lagune.

Første registrerte møte med europeere er Kaptein William Bligh på skuta «Bounty», 11. april 1789, like før det berømte Mytteriet på Bounty. Disse har også fått æren for å ha innført frukten paw-paw, som i dag er en stor eksportartikkel her.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]