Aiskhines Sokratikos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aiskhines Sokratikos
Fødtca. 430 f.Kr.[1]Rediger på Wikidata
Sphettos
Dødca. 360 f.Kr.[1]Rediger på Wikidata
Athen
BeskjeftigelseFilosof Rediger på Wikidata
NasjonalitetAntikkens Athen

Aiskhines Sokratikos eller egentlig Aiskhines fra Sfettos (gresk: Αἰσχίνης; født ca. 425 f.Kr., død ca. 375 f.Kr.) var sønn av Lysanias av demos (kommunen) Sfettos i Athen. Aiskhines var i sin ungdom en tilhenger av filosofen Sokrates.[2] Etter Sokrates' dom og død, forlot trolig Aiskhines Athen og oppholdt seg midlertidig i den greske bystaten SiracusaSicilia. Under hans navn var det i antikken mange sokratiske dialoger som kom i tillegg til de som er skrevet av Platon, men av dem er det kun bevart som fragmenter eller i form av sitater i andre tekster.

Historikerne har kalt ham for «Aiskhines Sokratikos», det vil si «den sokratiske Aiskhines», for å skille ham fra den historisk mer betydningsfulle athenske oratoren av samme navn: Aiskhines.

Aiskhines og Sokrates[rediger | rediger kilde]

I henhold til Platon var Aiskhines fra Sfettos til stede ved rettssaken og henrettelsen av Sokrates.[3] Etter Sokrates' død skrev Aiskhines filosofiske dialoger på samme vis som Platon gjorde og hvor Sokrates er den som førte den fremste dialogen. Selv om Aiskhines' dialoger har kun blitt bevart i fragmenter var han kjent i antikken for hans nøyaktige portrett av Sokrates' samtaler. I denne betydning var han antagelig bedre enn Xenofon og kan ha ligget nærmere Platon i dramatisk dyktighet.

I henhold til Diogenes Laertios skrev Aiskhines syv dialoger:[4]

 • Alkibiades (ikke til å bli forvekslet med Platons dialog av samme navn)
 • Aspasia
 • Axiokos (ikke til å bli forvekslet dialogen av samme navn som feilaktig er blitt inkludert i Platons verker)
 • Kallias
 • Miltiades
 • Rhinon
 • Telauges

Av disse er det mest informasjon om Alkibiades og Aspasia, og kun litt om de andre titlene. Suda, det bysantinske leksikon som ble sammensatt århundrer senere, tilskrev Aiskhines flere andre verker karakterisert som akephaloi («hodeløse», det vil si uten forord): Faidon, Polyainos, Drakon, Eryxias, Om fortreffelighet, Erasistratoi og Skythikoi.[5] Få moderne forskere tror at disse verkene faktisk ble skrevet av Aiskhines.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Répertoire des sources philosophiques antiques, RSPA ancient author ID 776bb91dc03c84eb60cf7e3f488328d64bba0814, besøkt 27. mars 2022[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Platon: Apology, 33d-e
 3. ^ Platon: Apology 33e, Phaedo 59b.
 4. ^ Diogenes Laertios: Lives of the Eminent Philosophers, ii. 61
 5. ^ «Αἰσχίνης» i: Suda. Adler nummer: alphaiota, 346[død lenke]
 6. ^ Eichholz, D. E. (1935): «The Pseudo-Platonic Dialogue Eryxias» i: The Classical Quarterly, Vol. 29, No. 3. s. 129-149 ved s. 140-141. Sitat: «It is generally agreed that the Suidas' testimony concerning the [akephaloi] is not trustworthy.»