Aisha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For kvinnenavnet, se Aisha (kvinnenavn)

Aisha Bint Abu Bakr (arabisk: عائشة, `ā'isha, «hun som lever», skrives også som A'ishah, Ayesha eller A'isha, tyrkisk Ayşe; født 613/614 i Mekka, død 678 i Medina) var en av konene til Profeten Muhammed. Han giftet seg med henne etter at den første konen, Khadija, døde. Aisha ble gift med profeten Muhammad da hun var 7 år. Ekteskapet ble fullbyrdet da Muhammad tok jomfrudommen til Aisha tre år senere da hun var ni eller ti år gammel. [1]


Aisha blir ofte regnet som et forbilde for muslimske kvinner, og i islamske skrifter er hun ofte referert ved tittelen «De troendes Mor» (arabisk: أمّ المؤمنين umm-al-mu'minīn). Hun regnes også som en av de viktigste kildene til kunnskap om Muhammad og islam. Aisha hjalp til i både ved slaget ved Badr, slaget ved Uhud og slaget ved Grøften. Hun var politisk aktiv og støttet de valgte khalifene, og sørget sårt da khalifen Uthman ble myrdet.

Livet til Aisha er et bevis på at en kvinne kan være langt mer lærd enn menn, og at hun kan være lærer for forskere og eksperter. Hennes liv er også et bevis på at en kvinne kan ha innflytelse over menn og kvinner og gi dem inspirasjon og lederskap[omstridt ]. Aisha regnes som en inspirasjon og et forbilde for muslimsk ungdom som søker etter et eksempel å etterfølge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tjønn, Halvor. 2011. "Muhammed slik samtiden så ham", side 404ff.