Air Control Wing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Air Control Wing
Basisdata
Aktiv1. januar 2006 –
MottoNihil nobis latet[1]
LandDanmark
TypeVing
NettsideAir Control Wing
Operativt oppdrag
RolleFlyvekontroll
KonflikterAfghanistan

Air Control Wing (ACW) er en ving i det danske Flyvevåbnet. ACW har militær overvåkning av all flytrafikk i dansk og tilstøtende luftrom som spesiale, og de militære operatører holder våkent øye med denne lufttrafikk og har kontrollen med danske jagerfly døgnet rundt på alle årets dager. Dette skjer fra kontrollsenteret som befinner seg på Flyvestation Karup.

Tre radarhoder med store og langtrekkende radarer leverer data til kontrollsenteret. Radarhodene er plassert i Skagen, Skrydstrup (Sønderjylland) og Bornholm. Flere mindre radarer er med på å danne det komplette radarbildet.

ACW har tillike et mobilt kontrollsenter, som med en høy beredskap kan innsettes hvor politikere og Forsvarets ledelse ønsker det. Denne avdelingen kan løse de samme oppgavene som kontrollsenteret på Flyvestation Karup. Avdelingen opererer fra mobile containere og er utrustet med en langtrekkende radar av typen TPS-77 (produsert av Lockheed Martin), samt et antall kortrekkende radarer.

Fra 2005 til 2009 hadde ACW og forgjengeren – Kontrol og varslingstjenesten – en kortrekkende radar og teknisk personale utsendt til den afghanske hovedstaden Kabul, hvor de medvirket til å høyne flyvesikkerheten ved å levere data til kontrolltårnet i Kabul internasjonale lufthavn. Disse data har gitt flyvelederne uvurderlige informasjoner om flytrafikken i området.

I Kastrup Lufthavn har ACW flyveledere og flyvelederassistenter som sammen med den sivile luftromskontroll avvikler både den militære og sivile flytrafikk.

Endelig har ACW sin egen utdannelsesavdeling, som grunn-, etter- og videreutdanner militære medarbeidere til ACW-spesialer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]