Ahmed Zia Massoud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ahmed Zia Massoud
Født1. mai 1956
Afghanistans flagg Muqur, i Ghazni provinsen i Afghanistan.
BeskjeftigelseMilitær leder
ambassadør
visepresident (2004-2009)
Embete
  • Ambassador of Afghanistan to Russia (2001–2004)
  • Vice President of Afghanistan (2004–2009) Rediger på Wikidata
SøskenAhmed Shah Massoud
Ahmad Wali Massoud
PartiJamiat-e Islami
NasjonalitetAfghanistan

Ahmed Zia Massoud (født 1. mai 1956) var visepresident i Hamid Karzai sin regjering i Afghanistan fra 2004 til 2009. Han er den yngre broren til Ahmed Shah Massoud.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Familie og barndom[rediger | rediger kilde]

Zia ble født i Muqur-distriktet som er i Ghazni-provinsen i Afghanistan. En av hans seks brødre, Ahmed Shah Massoud («Løven av Panjshir»), var en de mest kjente motstandslederen i Afghanistan under krigene mot Sovjetunionen og Taliban, og Ahmad Wali Massoud er ambassadør til Storbritannia.

Ahmed Zia Massoud er gift og har fire barn, tre døtre og en sønn.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Han gikk på Esteqlal College, en fransk skole i Kabul, for sine første studier, før han gikk Polytechnical University i Kabul. Etter at han forlot skolen i 1978, ble han fanget opp av de urolige tidene i landet og ble med i opprørsstyrkene sammen med sin bror Ahmed Shah, i Panjshir.

Krigen mot Sovjetunionen[rediger | rediger kilde]

Fra 1978 til 1981 var Ahmed Zia sjef for Qarargah of Paryan i Haut-Panjsher, og ledet motstanden i hele dalen. Mellom 1981 og april 1992, gjorde hans kommandant (Ahmed Shah Massoud) han til sin spesielle representant i Jamiat-e-Islami partiet i Peshawar Pakistan, der de syv viktigste partiene i den afghanske motstanden møttes. I denne perioden vedlikeholdt og økte han sine kontakter med de afghanske politiske lederne, inklusive diplomater og internasjonale organisasjoner; i tillegg reiste han utenlands for å arbeide for motstandssaken.

Diplomatisk karriere[rediger | rediger kilde]

Etter at det Sovjet-støttede regimet i Afghanistan falt, gjorde hans svigerfar Burhanuddin Rabbani, han til rådgiver og spesialrepresentant for Afghanistan. Denne stillingen hadde han frem til Taliban overtok landet. I desember 2001, utnevnte president Hamid Karzai han til stillingen som ambassadør i Russland, og i februar 2004 ble hans funksjoner utvidet til å inkludere Armenia, og senere i juli, Georgia, Belarus og Moldavia.

Presidentvalget 2004[rediger | rediger kilde]

Ahmed Zia Massoud ved en seremoni ved Kabul Police Academy 19. august 2005

26. juli 2004 annonserte så Karzai at han hadde valgt Ahmed Zia som sin visepresidentkandidat ved presidentvalget 9. oktober 2004.

Under valgkampen ble Ahmed Zia forsøkt myrdet 6. oktober ved et bilbombe-angrep i Badakhshan mot konvoien hans[1], men han unnslapp selv om minst en person ble drept i angrepet.

Karzai vant valget og ble afghansk president, med Ahmed Zia som sin visepresident. Til tross for tilsynelatende få nasjonale tilhengere vant Karzai 21 av de 34 provinsene, og slo dermed sine 22 motstandere og ble den første demokratisk valgte leder av Afghanistan. Mangel på fast blekk som skulle hindre valgfusk førte til at valget ble kontroversielt. Etter undersøkelser gjort av FN, erklærte den nasjonale valgkommisjonen Karzai som vinner 3. november, med 55,4% av stemmene. Dette tilsvarer 4,3 millioner av de totalt 8,1 millioner stemmene.

Karzai ble offisielt tatt i ed som president i Afghanistan 7. desember 2004 på en offisiell seremoni i Kabul. Mange tolket seremonien som en symbolsk «ny start» for det krigsherjede landet. Betydelige gjester på innsettelsen var blant ndre landets tidligere konge, Zahir Shah, Afghanistans tre gjenlevende tidligere presidenter og den amerikanske visepresidenten Dick Cheney.

Mulig korrupsjon[rediger | rediger kilde]

28. november 2010 lekket WikiLeaks at Massoud fraktet 52 millioner dollar i kontanter da han besøkte De forente arabiske emirater i 2009. Han fikk lov til å beholde pengene uten å avsløre informasjon om midlene. Massoud har nektet for å ha tatt penger ut av Afghanistan.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]