Agent Smith

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Agent Smith
Første opptredenThe Matrix
Siste opptredenThe Matrix Revolutions
Informasjon
KallenavnSmith
ArtDataprogram
SkuespillerHugo Weaving
Skapt avWachowski-brødrene
In-universe-informasjon
Matrix universe

Agent Smith er navnet på en figur fra filmene The Matrix, Matrix Reloaded og Matrix Revolutions. Rollefiguren er spilt av skuespiller Hugo Weaving. Kampen mellom Neo og Agent Smith blir hovedkonflikten i filmserien The Matrix. I 2008 ble Agent Smith kåret av Empire (magasin) som en avThe 100 Greatest Movie Characters of All Time[1]

Smith begynte som en Agent, et Kunstig intelligensprogram i Matrix, programmert til å holde orden i systemet ved å drepe alle som kan lage ubalanse til den simulerte virkeligheten.

Handling[rediger | rediger kilde]

Smith begynte som en Agent, et AI-program i Matrix programmert til å holde orden i systemet ved å avslutte menneskelige simulasjoner som ville bringe ustabilitet til den simulerte virkeligheten. Han får også i oppdrag å bli kvitt eventuelle useriøse programmer, som ikke lenger tjener noen hensikt for Machine-kollektivet. For dette formål besitter Smith og hans med-agenter en rekke over-menneskelige egenskaper. Smith kan manifestere sin fysiske form ved å overskrive den simulerte kroppen til et menneske som er koblet inn i Matrixen. Han kan bevege seg fra kropp til kropp, og kan reformere seg selv hvis han blir "drept" (som bare dreper vertskroppen) og kan dukke opp praktisk talt hvor som helst.

Smith kan overvinne begrensningene til tyngdekraften og menneske-kroppen, og gi ham hastighet og styrke tilstrekkelig til å unngå kuler, slå gjennom betong med bare hender og hoppe umulige avstander. Han og andre agenter bruker mørke-grønne forretningsdresser med matchende slips, hvite skjorter og solbriller med rektangulære linser. I den første filmen er Smith bevæpnet med en Desert Eagle, som er standard for samtlige agenter i Matrix. På slutten av den første filmen ser det ut til at Smith har blitt slettet av Neo. Men i oppfølgerne blir Smith imidlertid avslørt for å ha blitt knyttet til Neo, noe som gjorde at han kunne motstå å bli sendt til maskinens mainframe, hvor alle foreldede eller feil-fungerende programmer blir slettet.

Agent Smith er ikke lenger en ordentlig agent, og blir frigjort fra maskinenes kontroll. Smith får makten til å kopiere sin fysiske form til en hvilken som helst enhet i Matrixen ved å fase hånden hans inn i kroppen deres og spre en svart væske som forvandler dem til en kopi av ham selv. Dette resulterer i en stadig voksende hær av Smith, forbundet med en enkelt bevissthet. Smithn blir imidlertid frastøtt når han prøver å gjøre det samme med Morpheus og Neo. Smiths virkelige kraft kommer fra hans evne til å absorbere minner og krefter fra hans offer, både mennesker og programmer. Det kulminerer med at han tok over Oracle og kjempet mot Neo i det siste slaget i Matrix-serien. Neo lar seg overskrive under slaget, og gir dermed maskinene en mulighet til å slette Smith, og returnere Matrix og dens innbyggere til det normale.

Referanser[rediger | rediger kilde]