Afte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Afte
Afte
ICD-10-kodeK12.0
ICD-9-kode528.2
ICPC-2D83
MedlinePlus000998

After eller aftøs stomatitt (aftøse sår) - mer folkelig: munnskåld («munn-brannsår») eller bare skåll - er et lite sår i munnslimhinnen oftest på innsiden av kinnet der det er i kontakt med tennene, men kan forekomme på hele den bevegelige munnslimhinnen. Det er et hvit til gulaktig lite felt uten slimhinne 1-3 mm i diameter oftest med en rød slimhinne like utenfor. Såret er vondt ved minimal irritasjon. Det er oftest ett enkelt sår, men i sjeldne tilfeller kan det sees flere after i munnen samtidig. Såret forsvinner vanligvis etter et par uker uten å etterlate seg arr. Hos enkelte pasienter kan sårene komme igjen en eller flere ganger i livet, men det er mest vanlig at det kun kommer en gang i livet.

Det er ingen sikker kjent årsak til after i litteraturen. Omtrent 10% av befolkningen vil oppleve å få after en eller flere ganger i livet.

After må skilles fra munnsår av andre årsaker som herpes og andre munnsår.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Det er antatt at munnskyllevann med klorhexidin, bedøvende oppløsning og steroidholdig salve kan lindre plagene. Det ser likevel ut til at pasienten har det best med å unngå sterkt krydret eller stekt mat og mat med kornete struktur og unngå annen behandling. Det er ikke holdepunkter for at plagene forsvinner fortere med forsøkene på behandling.

Det finnes syrebaserte legemidler på apotek som er effektive mot after. Smertene fra aften forsvinner kort tid etter påføring. Smertelindringen er permanent. Behandlingen gir ingen arr. Behandlingen i seg selv er smertefull i kort tid (sekunder) før den avtar.

Referanser[rediger | rediger kilde]