Hopp til innhold

Affutasje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
MG42, tysk Maschinengewehr 42 fra andre verdenskrig, montert på en Lafette 42 lavett.
Kanoner oppstilt på affutasjer på Fredrikstad festning

Affutasje (fra fransk affûtage, avledet av affûter, 'legge et trestykke under')[1] eller lavett (fra tysk Lafet, fra fransk l'affût, 'underlaget')[2] er et underlag, understell eller monteringsstativ til tunge våpen.

Betegnelsen kan benyttes om et kanonunderlag, kanonvogn eller morterstativ, men benyttes også om et stativ til fast montasje av lette eller tunge maskingevær på kjøretøy, eller bare stående på jorden eller på et skip.

Fordelen er bedre kontroll over våpenet under skyting og dermed større skuddvidde. Det finnes affutasjer til montering av 2, 3 eller 4 like maskingevær, såkalte tvilling-, trilling- og firlingaffutasjer, som kan være manuelt eller maskinelt rettet. Fordelen er her at en enkelt skytter kan yte større ildkraft, da avtrekkermekanismene betjenes synkront. Slike affuteringer anvendes hovedsakelig på luftvernsvåpen.

Betegnelsen lavett (for eksempel kanonlavett) er etymologisk beslektet med affutasje (gjennom tysk fra fransk l'affût). Kannonlavetter er vanligvis utstyrt med hjul for transport. På eldre munnladere er lavetten utstyrt med ladestokk, pussesaker og annet ustyr til kanonen. På nyere feltkanoner har lavetten ofte en skjold for å beskytte mannskapet mot skudd og splinter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) gun-carriages – kategori av bilder, video eller lyd på Commons