Adolphe Sax

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Adolphe Sax
Adolphe Sax.jpg
Født 6. november 1814
Dinant
Død 4. februar 1894
Paris
Gravlagt Cimetière de Montmartre
Nasjonalitet Belgia
Utmerkelser Ridder av Eikekroneordenen

Antoine Joseph Adolphe Sax (født 6. november 1814, død 7. februar 1894) var en belgisk instrumentmaker, mest kjent for oppfinnelsen av saksofonen.

Sax ble født i Dinant i Belgia. Hans far, Charles Joseph Sax, var også instrumentmaker. Adolphe begynte å lage sine egne instrumenter i veldig ung alder.

Etter at han ble ferdig på skolen begynte Sax å eksperimentere med nye instrumenter. Hans første oppfinnelse var en forbedring av bassklarinetten.

I 1841 flyttet han til Paris og begynte å jobbe på nye instrumenter, som ble vist frem der i 1844. Selv om Sax ikke hadde funnet opp disse instrumentene selv, var de så overlegne i forhold til konkurrentenes at de ble kjent som "saxhorn".

På denne tiden jobbet han med det instrumentet som han er best kjent for, saxofonen. Det ble presentert for verden for første gang på en utstilling i Brussel i 1841. I redsel for at andre musikere skulle kopiere instrumentet turde han ikke vise det frem og spilte bare et kort musikkstykke bak et skjermbrett.[1] Komponisten Hector Berlioz skrev positivt om det nye instrumentet i 1842, men det ble ikke patentert før i 1846.

Til verdensutstillingen i Paris i 1855 ble instrumentet formelt presentert for publikum av Adolphe Sax og dette ble et av utstillingens mest populære objekter.[1] Det var disse instrumentene som gjorde ham kjent og sikret han en lærerjobb ved Paris Conservatoire.

Han døde i 1894 i Paris og ble begravet på Cimetière de Montmartre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b The World Exposition Reader side 64

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Adolphe Sax, Malou Haine, Editions Université Bruxelles, Bruxelles, 1980
  • Sax, Mule & Co, Jean-Pierre Thiollet, H & D, Paris (ISBN 2-914266-03-0)
  • Song Chao, red. (2008). The World Exposition Reader (engelsk). Shanghai: Shanghai Scientific & Technological Literature Publishing House. ISBN 9787543936195.