Hopp til innhold

Adiabatisk prosess

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den indre energien til det aktive stoffet må minke i en adiabatisk prosess der volumet øker, dette gjelder hver enkel substans.

Adiabatisk prosess eller isokalorisk prosess er en termodynamisk prosess der det ikke skjer varmeutveksling mellom et system og omgivelsene. Uttrykket «adiabatisk» kommer fra gresk og betyr «ugjennomtrengelig». En adiabatisk grense er for eksempel en grense der varme ikke kan trenge gjennom og systemet blir da kalt adiabatisk (eller termisk) isolert. En isolert vegg fungerer tilnærmet som en adiabatisk grense.

En adiabatisk prosess som er reversibel, blir også kalt en isentropisk prosess. I tillegg er en adiabatisk prosess som er irreversibel, og som ikke gjør noe arbeid, en isentalpisk prosess.

Det motsatte tilfellet, der varme blir utvekslet med omgivelsene slik at temperaturen er konstant, blir kalt en isoterm prosess. Siden temperatur er termodynamisk konjugert (samhørig) til entropi, er den isoterme prosessen konjugat til den adiabatiske prosessen for reversible transformasjoner.

En kan regne en transformasjon av et termodynamisk system som adiabatisk når den er rask nok til at ikke betydelig mengde varme blir utvekslet mellom systemet og omgivelsene. I det motsatte tilfellet kan en transformasjon av et termodynamisk system regnes som isoterm om den er treg nok til at temperaturen i systemet er konstant ved hjelp av varmeutveksling med omgivelsene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]